onsdag 26 september 2012

Till fäderneslandet för värme i stugan


Isoleringen fortsätter sakta men säkert. Det har tagit sin tid att komma på att stommen till innertaket håller isoleringen på plats. Det är dessutom slitigt jobb. Takisoleringen väger en del, placeras på plats med jobbig kroppsställning och farsan vill inte ha hjälp av plankpojken, då måtten måste vara exakta ;o)


Farsan har även hunnit med en tripp till fäderneslandet i öst, för att hämta min kamin som ska pryda och värma sovrummet, förhoppningsvis redan i vinter. En stabil björk på tomten kom väl till pass, när vi skulle bära in kaminen från bilen.


Med bogseringslina lyckades vi dra kaminen till kanten. Poängen var att vi skulle slippa krypa in i bilen och lyfta de inte alltför fjäderlätta kamindelarna. Nu är det bara att bygga klart i sovrummet och bjuda upp muraren från storstaden på en landsbygdshelg, innan jag får sova i ett varmt och dragfritt sovrum!!

 
 
Makuuhuoneen eristäminen on jatkunut ja välikatto kasvaa esiin makuuhuonessa. Hissun kissun makuuhuone edistyy kun lankkupojan apuja tähän hommaan ei kaivata. On kuulemma liian tarkkaa puuhaa. Isänmaassakin faija on kerinnyt käydä kääntymässä, lähinnäkin hakemassa minun kaminaa makuuhuoneeseen. Tontilla kasvava koivu tuli tarpeeseen kun oli aika kantaa kamina taloon. 

söndag 9 september 2012

Nästa projekt: fyllestig till grannen!


Idag har vi haft en ledig dag från byggandet med farsan. Jag har berättat om Bambi, Bamse och Hälge som stryker omkring i knutarna. Några veckor om året har jag även grannarna på besök. Det är något speciellt att sätta sig ute på altanen på morgonen och se röken stiga upp ur grannens skorsten. Helt plötsligt bor man inte öde längre. Idag fyllde grannen år, så var på sin plats och visa uppskattning genom att bjuda på hemmagjord smörgåstårta. Grannen kommer dessutom ursprungligen från bygden, så många spännande historier får man höra under våra sammankomster! Idag hörde jag att förra generationen haft en fyllestig mellan våra hus som tyvärr vuxit igen. Självklart ska den röjas upp och finnas på plats till nästa gång grannarna kommer :o)

Har berättat om det gula havet med kantareller som växt runt husknuten i år! Gula havet har blivit rött och det är dags att fortsätta fylla på frysen, denna gång med lingon! Lingonen äter jag rårörda med socker. Mina mått är tre dl lingon på 1 dl socker. Inte alltför sött som jag gillar. För att närma sig affärens sötma ska man nog inte ha mer än 2 - 2,5 dl lingon till en 1 dl socker. För att krydda till lingonen har jag i ett par nypor kryddnejlika. Enklaste sättet då är att göra en sockerlag på hälften av sockret med kryddnejlikorna och sedan blanda ut det med lingonen och resten av sockret.



Lediga dagar är ingenting för plankpojken ;o) inte om man själv valt att bo på ett arbetsläger! Självklart var jag tvungen att jobba lite på stenmuren innan det var dags att bli bjuden på lunch av grannarna och bänka sig framför F1 ett par timmar under eftermiddagen. Har insett att stenmuren är dålig på att växa utan ett handtag. Förra helgen var 08:rna hitbjudna och deras vovve gjorde sitt bästa med att försöka gödsla upp muren. Muskelstyrkan checkade in på glesbygdsgymmet och träningen bestod mest av att knata omkring med en cider i handen :o) Insåg att får kavla upp ärmarna och ta tag i muren på egen hand. Lite support från min kära kusin idag som delade med sig av några sanningar: "Behöver du en stark karl till någonting, be om ett handtag av en finsk kvinna!"


Taas ollan vietetty vapaapäivää faijan kanssa. Naapurit on mökillä niin seurusteluksi on mennyt. Naapurinherra täytti vuotta niin pistäydyin kylässä kotitehdyn voileipäkakun kanssa. Naapurit on alkuperäsin paikkakunnalta niin paljon vanhoja tarinoita saa kuulla kun tavataan. Tänään ymmärsin että ennenvanhaan talojen välillä kulki juoppopolku metsän lävitse. Lankkupojan seuraava tehtävä on näillä puheilla uusia polku ennenkun naapurit tulee seuraavalla kerralla! Vapaapäivät on tuhlausta lankkupojan mielestä joten olen rakentanut kivimuuria aamupäivän. Viime viikonloppuna oli habaa kylässä suurkaupunkista, mutta haba käytettiin paremminkin siiderin juomiseen kuin voimahommiin! Pakko oli siis itse käydä hommiin. Onneksi serkkupoika kerto päivän viisauden: "Jos tarvitset vahvaa miestä johonkin, voit aina pyytää suomalaista naista"!


lördag 8 september 2012

Plankpojken vill bygga ut mer, farsan vill pensioneras vid 100


Trots att plankpojken har varit i ryggläge i veckan så har jag gett farsan ett handtag med att få upp isoleringen på övervåningen. Svettigt var det, men välbehövligt eftersom kylan hittat till Dalaskogarna :o) Farsan har på egen hand fortsatt att slita på med isoleringen av taket...

Självklart använder vi oss av samma takisolering som vi använt till ytterväggarna. Jag har redan berättat för er att det är isolering som tål att bli fuktigt och torkar utan att mögla. Farsan tar alltid det säkra före det osäkra. Trots att det inte behövs med denna isolering, så har han på läkt mellan innertak och isolering, vilket ger ett utrymme på ett par centimeter. På det sättet torkar det i detta fall fortare om det kommer in fukt. En egentligen obehövlig säkerhetsåtgärd som sänker mitt tak med 2 cm...All utrymme räknas ;o)


Farsan har legat i och till och med fått på fönsterblecken under veckan. Han visste inte vad han gjorde när han bad mig fundera över foderbrädorna i feberyran. Han insåg misstaget när min beställning kom. Går att genomföra men kräver lite pyssel, eller som farsan kallar det: Merarbete! Till mitt försvar kan jag väl säga att han frågade ju...hade han bara spikat dit vanliga foderbrädor medans jag feberyrade, så hade nog inte jag plockat ned dom...

Har yrat om mer i veckan vilket gett farsan ytterligare gråa hårstrån. Inser att mitt "walking-closet" mer blir ett krypin, då isoleringen tar så jäkla mycket välbehövlig yta. Dealendet är igång och jag förlorade kampen om att skippa ett lager isolering i taket...Mitt förslag blev att vi bygger ut huset ett par meter åt andra hållet också :o) Kan inte påstå att farsan studsar av glädje, insåg dock att han kan glömma o pensionera sig på 100-årsdagen ;o) Vi får se, även han förstår att det kommer att bli trångt med både bar och arbetsplats i biblioteket, så kampen är inte förlorad än...hittills har jag ju fått både balkong och en kristallkrona i dasset, efter att jag låtit det sjunka in lite...Dessutom har jag under veckan lyckats få till så att en del av bjälkarna i sovrummet kommer att förbli synliga. Farsan fixar! Och ni som undrar om kampen med tumstocken. Plankpojken leder med 3-0, men vem håller räkningen....



Tällä viikolla on lankkupoika ollut kuumehorroksissa että faija on itse saanut eristää kattoa. Jaksoin alkuviikosta auttaa nostaa eristykset yläkertaan parvekkeenoven kautta. Kattoeristystä käytetään mutta faija on pistänyt rimat sisäkaton ja eristyksen väliin varmuuden vuoksi. Ei välttämätöntä, kuten jo aikaisemmin olen kertonut, tämä eristys jos tulee kosteaksi kuivaa homehtumatta. Lankkupojan suurin murhe on että katto taas alentu parilla sentillä :o) Faija antoi lankkupojalle tehtäväksi miettiä millaiset vuorilaudat tehdään ikkunoitten ympäri. Tilaus tuli ja faija totesi että lisähommia tuli taas...muitakin suunnitelmia on lankkupioka tällä viikolla kerinnyt miettiä. Kirjastoon ei mahdu työpöytä ja baari ja vaatehuoneesta ei tule kaikille kengille tarpeeksi iso joten heitin että eikö kannattaisi jatkaa taloa parilla metrillä toiseenkin suuntaan. Faija ei heti pomppinut tasajalkaa ilosta, totesi vain että 100-vuotiaana olisi kiva päästä eläkkeelle :o)

torsdag 6 september 2012

Flottning, fest och baciller


Helgen har passerat och en del av stockarna har vi flottat via bäcken närmare gården. Tyvärr hade det inte regnat tillräckligt under veckan, vilket gjorde att vi fick kapa stockarna innan flottningen. Det var även planerat för fest under helgen så det blev bara ett arbetspass i skogen. Regnar det inte närmaste veckorna får resten av stockarna hämtas med skoter i vinter.



Som verktyg har vi använt flottarhaken som är en en hake av järn på ett långt skaft. Med haken kan man både dra till sig eller skjuta från sig stockar i vattnet samt dra ned stockar i vattnet från land.

 
Skrev om flottningen i mars och skröt om att det var ett tungt och farligt arbete. Vår flottning kändes inte alltför betungande för kroppen. Värre muskelpass har vi haft under bygget. Tycker mest att farsan och grabbarna gled omkring och tittade när stockarna flöt nedför bäcken av egen kraft. Efter flottningen var det dags för mat och dryck och sedan for gänget hem igen. Kvar blev bara storstadsbacillerna som däckat plankpojken i sängläge i några dagar.


Tukinuittoa on viikonloppuna harrastettu ja uittokeksi oli käytännöllinen apuväline. Maaliskuussa blogasin tukinuiton historiasta ja kerroin että se on ollut raskas ja vaarallinen työ. Syysauringossa ei hiki virrannut faijalta eikä pääkaupungin pojilta. Enimmäkseen katselivat vierestä kun puro hoiti hommat. Keksillä välillä anto tukeille vauhtia. Illalla oli hyvät ruuat ja juomat pöydässä ja sitten oli vieraitten aika lähteä kotiin. Jäljelle jäi vain kaupunkilaisbacillit mitkä on pitänyt lankkupojan muutaman päivän makuuasennossa.