måndag 28 september 2015

Balanserar mellan dårskap och galenskap!

Platon resonerade om olika sorter av galenskap, om galenskap som "gudarnas gåva". Med tanke på att gudarna inte varit så givmilda med gåvor på detta bygge så är det kanske galenskapen de bjussat på ;o) För nu känns det tungt på bygget! Känns som dåren som köpte huset för ett antal år sedan balanserar väldigt nära gränsen total galenskap :o)


 Kortsidan börjar dock bli klar och det finns en plan för att ta en lite längre byggpaus i höst. Verandan får snällt vänta på vårsolen! 


Eldragningarna behöver avslutas innan ledigheten då det börjar bli mörkt både inomhus och utomhus på kvällarna. Supermånen lyser inte upp huset varje natt! I höstsolen gjordes elplanen  klar så imorgon kanske det finns ljus i mitt hus! Om nu inte nåt oväntat dyker upp...



fredag 11 september 2015

Byrån kläddes i raffset :o)


En gammal gedigen träbyrå skrek efter ny klädsel! Eftersom byrån ska in i gråa arbetsrummet blev valet av färg återigen antikvitt!
 
 
Då det redan är mycket vitt på möblerna i rummet tänkte jag plocka upp det gråa i byrån! Målade lådorna med samma grå färg som golvet är målat med. 


Tog en gammal spetsgardin som jag lade över lådan och sedan använde jag sprayfärg. Jag valde att inte spänna fast gardinen på lådan då jag tänkte att det skulle öka risken att färgen skulle flyta ut. Första lagret sprayfärg tyngde ned gardinen och sedan hölls den på plats av sig själv. Jag följde anvisningarna på sprayburken, förutom att jag sprayade flera tunna lager färg efter varandra. 


 

Såhär fint blev det med grå bakgrund och antikvit sprayfärg. På med nya knoppar och in med byrån i arbetsrummet!
 

Blev sött, gulligt, romantiskt då nygamla byrån kläddes i raffset! Ska tänka igenom noggrant vilken tavla som ska hängas ovanför byrån, finns risk för sötchock i arbetsrummet annars ;o)








torsdag 10 september 2015

Plankpojken goes romance ;o)


Har unnat mig en tokledig torsdag från jobbet! Lite vardagslyx firas bäst med Kanariska godsaker och en och annan insikt om vem plankpojken egentligen är... 
 
 
Självklart blir middagen så mycket bättre om man plockat den från egna grönskaslandet! Inser dock att det vankas jobb för helgen...det mesta behöver snart skördas för Herr Frost är på gång! Idag skippade vi de smugglade potatisarna från Teneriffa, men till helgen ska de upp på middagsbordet :o)
 

Sedan till det jobbiga, vitmålade möbler i ett grått rum...har bara känts sådär hela vägen! Blev påmind om att kära kusin lagt ut ett inlägg om att använda sig av spetsgardiner då man målar om en byrå. Plankpojken tog fram sprayflaskan och satte igång...ser sött, gulligt, och så romantiskt ut...och faktiskt ut som nåt som skulle kunna tilltala en plankpojke! Ser mig själv som stabil, rustik, något halvtråkig, grå, brun och svart ut, men måste nog ge mina vänner rätt! Det finns en romantisk och faktiskt en lite halvrosa mjuk sida inbäddad i mig långt där inne nånstans, trots att jag själv inbillar mig något annat :o) Passa er, snart kanske jag drar till varmare breddgrader, skaffa mig en karl och en bar med paraplydrinkar på beachen...det känns lite lagom rosa och halvromantiskt så man vet aldrig :o)
 
 
Dags att trilla ned på jorden igen efter förmiddagens drömmar och sätta igång med det man borde göra...lite målande utomhus...

 
...och lite målande inomhus tar ner plankpojken från drömmarnas land! Bara att bygga på, en arbetsdag kvar på veckan och sedan kan man fortsätta jobba på bygget. Slut på dagdrömmarna för imorgon kommer farsan tillbaka från sin semester...han blir inte imponerad av en blommig byrå...han förväntar sig nog snarare att kortsidan till huset är klar!!
 





onsdag 9 september 2015

Hur tänkte jag nu?

När man bygger hus från grunden är det bästa att man får bestämma hur man vill ha det! I åratal har jag sökt inspiration i naturen, i andra länder, i tidningar och annan media. Mycket engelska influenser har det blivit med mörka golv och bjälkar i taken...nåt hände dock med arbetsrummet/gästrummet! Det blev ett gråmålat golv och grå tapet med färgglada resväskor!


Älskar rummet, men inser att det behöver lysas upp med ljusa möbler...så medans jag målar lister till sovrummet, passar jag även på att måla en byrå vit. Och medans byrån målas vit, tvekar jag om det är vita möbler jag vill ha...sängen är ju redan vitmålad. Tuffa beslut som ska tas med inredningen, fixa till de gamla möblerna eller dra på spenderarbyxorna och kika på nytt..voi, voi...tur att farsan är på semester och chefen redan hunnit gå i vinterdvala...annars hade det nog kunnat vara lite småirriterat på bygget ;o)


söndag 6 september 2015

Mormorspläd i gråa toner

Pläden är virkad av 6 likadana mormorsrutor. Runt pläden har jag virkat en gammaldags spetskant.



Mått:

Garnåtgång:
200 g Drops LIMA nr 0519, mörkgrå (150)
300 g Drops LIMA nr 9010, ljusgrå
400 g Drops LIMA nr 9015, mellangrå mix (250)

Färgskala:
Varv 1-3 mörkgrå
Varv 4-6 mellangrå mix
Varv 7-9 ljusgrå
Varv 10 mörkgrå
Varv 11-13 ljusgrå
Varv 14-16 mellangrå mix
varv 17 mörkgrå

Ett varv runt hela pläden samt spetskanten virkas med mellangrå mix.


Börja med att virka 5 lm och slut dem till en ring med 1 sm i första 

Varv 1: 3 lm, 2 st om ringen, 3 lm, * 3 st om ringen, 3 lm *, upprepa *-* totalt 3 ggr. Avsluta med en sm i 3:e lm. Vänd arbetet inför nästa varv.
lm.


Varv 2: 3 lm, 2 st om första lm-bågen, 3 lm, 3 st om samma lm-båge, * 1 lm, 3 st om nästa lm-båge, 3 lm, 3 st i samma lm-båge *, upprepa *-* totalt 3 ggr. Avsluta med en sm i 3:e lm. Vänd arbetet inför nästa varv.
Varv 3- 17: Fortsätt likadant. 1 st-grupp om 3 st i varje lm-båge, 1 lm mellan st-grupperna. I hörnen virkas 3st, 3 lm, 3st.


Montering: Virka ihop rutorna genom att virka 1 fm i första lm-bågen, virka 2 lm och en fm i motsvarande rutas lm-båge, * virka 3 lm, 1 fm i 1:a rutans andra båge, 2 lm och en fm i motsvarande rutas lm-båge *, upprepa *-* tills lm-bågarna tar slut. När du virkat ihop alla rutor fäst trådarna.


Virka fasta maskor runt hela pläden. Här får man gå på känsla. Var noggrann så att pläden inte blir vågig! Likväl om pläden börjar dra får man öka på någon maska. När du har virkat runt hela pläden  avslutas varvet ned en sm i första fm. I nästa varv virkas 2 lm, gör 1 sm i den 2:a lm räknat från nålen, virka 2 fm.Upprepa detta runt hela pläden. Avsluta varvet med en sm i den första lm. Fäst tråden och njut av pläden :0)










onsdag 2 september 2015

Ingen plan B för en regnig dag!


Det har regnat hela dagen och eftersom farsan är utkommenderad, fanns ingen plan B för en tokregnig dag! Egentligen har plan B varit att öppna ögonen och fortsätta i nåt av fyra halvfärdiga rum... Idag hände inget annat än att beslagen till vindsdörrarna kom på plats, vilket betyder att nu är det slut på knarrandet i sovrummet :0)


tisdag 1 september 2015

Nymålad säng slits ut snabbt :0)

Medan farsan kämpar på i regn och rusk chillar plankpojken med lite pyssel inomhus ;0) 


Eftersom blivande kontoret kombineras med att bli brorsans rum när han kommer på besök behöver rummet en säng. Har tagit vara på hans gamla träsäng som inte riktigt funkar i det grå rummet! Plockade upp färgerna från resväskorna i tapeten och målade om sängen. Först grundade jag med vitt, sedan tog jag upp det gråa och rosa i tapeten, valet föll på dessa färger då de fanns hemma. 


Målade sängen med ytterligare ett lager vitt. Sedan gick jag loss med sandpapper  och stålull och såhär fint blev det! En vit säng som ser lagom sliten ut! Här kommer både gäster och brorsan sova gott...och farsan, han tycker att det var mycket jobb med att få en nymålad säng att se gammal och sliten ut ;0)