fredag 7 augusti 2015

Verandatak och kåldolmar


Denna fredag försvann i ett nafs! Började med att plankpojken gick en lite längre morgonrunda än tänkt. Lite vilse och tillbaka lagom till lunch...


 Farsan har fortsatt med att bygga på verandan och nu börjar det faktiskt synas att det ska bli nåt att njuta i under mörka höstkvällar! 


 Plankpojken hade tokångest över att ha promenerat bort halva arbetsdagen så tänkte fixa lite golunch åt farsan till imorgon! Kåldolmar fick det bli, på plankpojkens nyttiga vis! Tycker nämligen att farsan blivit lite gödd av morsan under gångna veckan. O ska man peta i honom nyttigheter får man vara lite smart! Ärtpurén vågade farsan inte ens smaka...påminde för mycket av plankpojkens morgonjuice på gurka och selleri ;0)

Kåldolmar (12 st)
1 kilo vitkål
300 gr blandfärs
1.5 dl kokta röda linser
1 gul lök
1 liten stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 chili
Spiskummin
Salt och peppar
Sirap och smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka vitlökshuvudet i saltat vatten. Ett tips är att skära runt den hårda stjälken, så bladen lossnar enklare. När kålen har kallnat lossa försiktigt på bladen och låt de rinna av på en kökshandduk. Skär försiktigt bort det som är kvar av stjälken och hacka det fint. Stek upp kålresterna, köttfärs, hackad lök och vitlök, chili och selleri. Krydda med salt, peppar och spiskummin. Blanda i de kokta linserna och rör ihop. Fyll vitkålsbladen med köttfärsröran och rulla ihop dem i en ugnsfast form. Ringla smält smör och sirap på kåldolmarna och grädda i ugnen tills de fått fin färg! Så gott och vad farsan tycker om nyttigheterna, får vi veta imorgon ;0)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar