måndag 31 augusti 2015

Nu byggs det lite här och där!


Vi, eller vi och vi, farsan i alla fall kämpar på med utsidan! Baksidan och kortsidan mot skogen är helt klara! 


På framsidan har vi kommit en bra bit på väg. För att planera vidare på verandan har farsan tagit en paus och flyttat bygget till andra kortsidan. Den ska göras klar innan vi kommer fram till slutgiltiga beslut om utformandet på verandan. 


Medans vi har jobbat på i snigelfart har Queen Bee satsat på ny byggplats på gården. Utedasset är invaderat och denna kåk byggdes klar under en månad. Nu blir det inga besök på dasset på ett tag för farsan...såpass många soldater skyddar denna koja!


Inte bara diskussioner om utförandet har varit anledningen till en paus med verandan. Rätt belysning har införskaffats...


Och nu väntar vi på elektrikern för att kunna bygga vidare! Mycket nöjd över valet av lampor, stallamporna är inhandlade och lamporna till husknutarna hade farsan i sitt förråd! Lite rensning då och då lönar sig, åtminstone för plankpojken ;0)








söndag 16 augusti 2015

En bit kvar till punchpartyt ;o)

Plankpojken har varit på vift igen och har fått lämna bygget i farsans och chefens varsamma händer! Som vanligt blir det mer gjort när plankpojken är borta och verandataket har kommit på plats. Lika snyggt blir det som resten av taket, men hade inte väntat mig annat då man har en mästerlig farsa som dessutom är en mästerlig plåtslagare!
 
 
Chefen har tydligen haft ett jäkla jobb i veckan och hålla koll på farsan och hans lärling! Smått oroad har han varit över att plankpojken ska bytas ut mot en ny plåtnisse! Ingen fara på taket dock, tydligen har snacket på bygget mest handlat om kommande taklagsfesten...
 

Borstar på taket och snack på bygget räcker inte till för att tigga till sig en fest! Chefen sätter ner tassen och här ska det inte kokas nån ärtsoppa och hällas upp nån punsch innan det är dags! Hängskivorna saknas fortfarande och någonting behöver hända för att bygga ihop verandataket med resten av taket. Om det sedan blir panel eller ståndsskivor återstår att se. Förr i tiden i Finland så kunde man slippa fastighetsskatten i tio år om huset inte var klart, detta resulterade i att man inte hade bråttom med att sätta upp hängskivorna. I detta finska hem i Dalaskogarna betalas det fastighetsskatt, så alla skivor ska vara på plats innan det inhandlas ärtor ;o)
 





fredag 7 augusti 2015

Verandatak och kåldolmar


Denna fredag försvann i ett nafs! Började med att plankpojken gick en lite längre morgonrunda än tänkt. Lite vilse och tillbaka lagom till lunch...


 Farsan har fortsatt med att bygga på verandan och nu börjar det faktiskt synas att det ska bli nåt att njuta i under mörka höstkvällar! 


 Plankpojken hade tokångest över att ha promenerat bort halva arbetsdagen så tänkte fixa lite golunch åt farsan till imorgon! Kåldolmar fick det bli, på plankpojkens nyttiga vis! Tycker nämligen att farsan blivit lite gödd av morsan under gångna veckan. O ska man peta i honom nyttigheter får man vara lite smart! Ärtpurén vågade farsan inte ens smaka...påminde för mycket av plankpojkens morgonjuice på gurka och selleri ;0)

Kåldolmar (12 st)
1 kilo vitkål
300 gr blandfärs
1.5 dl kokta röda linser
1 gul lök
1 liten stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 chili
Spiskummin
Salt och peppar
Sirap och smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka vitlökshuvudet i saltat vatten. Ett tips är att skära runt den hårda stjälken, så bladen lossnar enklare. När kålen har kallnat lossa försiktigt på bladen och låt de rinna av på en kökshandduk. Skär försiktigt bort det som är kvar av stjälken och hacka det fint. Stek upp kålresterna, köttfärs, hackad lök och vitlök, chili och selleri. Krydda med salt, peppar och spiskummin. Blanda i de kokta linserna och rör ihop. Fyll vitkålsbladen med köttfärsröran och rulla ihop dem i en ugnsfast form. Ringla smält smör och sirap på kåldolmarna och grädda i ugnen tills de fått fin färg! Så gott och vad farsan tycker om nyttigheterna, får vi veta imorgon ;0)




torsdag 6 augusti 2015

Chefen styr upp verandan

 

Då var det slut på återhämtningsveckan efter F1-racet i Ungern och det börjar bli dags att börja bygga hus igen. Sommargästerna har farit, slut på långpromenaderna med sällskap och goda middagarna. Med laxen serverade jag här ärtpuré. Tokenkelt och väldigt gott som tillbehör. Koka önskad mängd frysta ärter i 2-3 minuter. Mixa tillsammans med 1-2 msk creme fraiche, salta och peppra. Vill man balansera upp sötman i ärtpurén kan man mixa i några välrostade vitlöksklyftor och lite chili. Så gott :o)
 
 
Självklart har chefen kommit tillbaka från sin kollovistelse...med en lista på anmärkningar om att ha varit ganska störig på nätterna ;o)


Chefen upptäckte genast att det luktade blöt hund i hela huset...
 
 
....det hade dessutom inte hänt ett smack med verandan på en vecka. Chefen har nämligen missat att farsan tagit ned gamla väggen, isolerat om och spikat fast väggen igen...

 
Ny fart och energi kom med chefen och farsan har börjat göra innervägg i verandan. Takstolarna är på plats och nästa steg bör vara taket!

 
Farsan börjar ge upp snackandet med Queen Bee och hennes crew, de är nämligen småirriterade över att farsan utrotat hela deras by! Farsan är uppe i några stick nu...om dagen...så plankpojken passar på att hålla sig undan.


Har mycket annat att pyssla med, lukta på blommorna, ta vara på sådden...
 










söndag 2 augusti 2015

Röd stuga med vita knutar!


Då börjar plankpojkens dröm om en röd stuga med vita knutar i Dalaskogarna gå i uppfyllelse. Så fint och det är nästan omöjligt att komma ihåg hur huset såg ut från början!


Verandan är på gång och takstolarna har kommit på plats. Idag har vi haft alla möjliga väderomslag men farsan har slitit på under presenningen!


Ut med sågspånen, in med ny isolering och sedan har de delar av stommen bytts ut som har varit dåligt. 


 Eftersom det mesta här i huset byggs så att det ska se riktigt gammalt ut , kunde jag inte låta bli att ta en bild med retrolinsen. Måste ju säga att huset ser ut att ha stått stabilt sedan 1800-talet ;0)