lördag 7 september 2013

Pengafalsen på plats, taket är klart :o)

 
Det var ett tag sedan plankpojken uppdaterade senaste nytt från bygget. Trots att det händer grejer i stort sett varje dag så har inspirationen inte direkt varit på topp, varken hos farsan eller hos plankpojken....nya takstolar har kommit på plats, trots allt!

 
Även om det varit riktig indiansommar under september månad så har ursäkterna till korta arbetsdagar varit många! Det har varit blött och halkigt på taket på morgnarna.  Efter att solen legat på och torkat taket i ett par timmar så är det för varmt för att jobba!

 
 Väderleksförhållandena som önskas är +5c och molnigt. Plankpojken har skickat beställningen uppåt, men hittills har den ignorerats ;o)

 
Idag var det slut på ursäkterna, indiansommar eller inte, taket ska bli klart! Redan för en vecka sedan sa farsan att det bara var finlir kvar...och med detta menade farsan att det bara var rahasauma kvar :o) 


Rahasauma blir fritt översatt till "pengafalsen" och egentligen är det nockfalsen som farsan menar. Farsan berättade att man brukade kalla nockfalsen för "rahasauma" i Finland i hans ungdom eftersom det är det sista man gör på taket! När "pengafalsen" är klar är det löningsdags :o)


Även plankpojken har varit på taket för att se arbetet fortskrida. Extremt imponerad över det hantverk som farsan utfört för att plankpojken ska få byns snyggaste tak!  Plankpojken hade fullt upp med att inte trilla ned från taket....Nedan kan ni se hur falsen ser ut när den är klar!!


Något störde dock plankpojkens designöga och efter ett tag var jag tvungen att fråga om mojängen skulle sitta där den satt. Farsan visade ett trick och flyttade på den! Tydligen en flyttbar "krok" där man kan fästa plankor för att ha nåt stadigt att gå på på taket. Innovativa farsan kom på att det för framtida bruk skulle kunna fästas en solsäng på taket om man lämnar mojängen på taket...naturligtvis åt lata plankpojken :o)


Muutamaan viikkon ei ole raksalta kuulunut mitään mutta ei tarkoita sitä että mitään ei ole tapahtunut! Intiaanikesää on ollut kalenterissa ja luulisi että se on hyvä asia. Mutta ei tällä raksalla. Aamulla kun on peltikatto ollut liian liukas työntekoon ja kun aurinko on sen kuivattanut on pari tuntia myöhemmin ollut liian kuuma painaa hommia...lautapojalla ja faijalla on monta syytä ollut ottaa vähän iisimmin pari viikkoa :o) No kattotuolit tuli paikalle ja tänään on faija saanut rahasauman valmiiksi! Rahasauma on itse asiassa harjasauma, mutta sitä sanotaan rahasaumaksi koska se on viiminen mitä katolla tehdään. Kun rahasauma on valmis on tilipäivä :o)






1 kommentar:

  1. Onpa komeaa jälkeä!!! Jeeee se on valmis nyt!!! Onnea myös taitavalle peltisepälle:) sanna

    SvaraRadera