lördag 21 september 2013

Förolämpningar på bygget idag :0)

Morgonen började bra, farsan kom till frukosten och påpekade att det hänt grejer utomhus under veckan. Gavelbrädorna har kommit på plats. Plankpojken har inte upptäckt detta i höstmörkret :o)
 
 
Efter frukosten var det dags att planera hur plattorna ska sitta runt kaminen i sovrummet. Lite huvudbry, då plattorna är handmålade och extremt ömtåliga innan ytan har behandlats. Efter att farsan inte har fått svettas över hur mycket plattorna faktiskt kostat plankpojken :o) konstaterade han glatt:

 
 "Jäklar, någon har lagt matsalsgolvet enligt vattenpasset"... Efter farsans självbelåtna flin och plankpojkens djupa suck, tyckte båda att det var dags att vi särade på oss en stund. Plankpojken gick ut och farsan klev upp till sovrummet för att fortsätta med golvet ;o)

 
Plankpojken tyckte att farsan kunde behöva en vink till om att granarna ska bort. Tog en spade för att gräva fram rötterna för att se hur mycket skada de skulle göra på gräsmattan....

 
Efter ett par timmars slit kom farsan med några goda råd om hur rötterna skulle grävas upp. Efter ytterligare ett tag så var det FEL rötter plankpojken jobbat med. Plankpojken tyckte att instruktionerna varit undermåliga, farsan tyckte att plankpojken har en vindtunnel mellan öronen!


Min farsa vore inte min farsa om han inte hade ytterligare några goda råd i bakfickan! Hämta järnspettet och korpen, så visar jag hur det ska göras. Efter några timmars grävande var plankpojken liiiite sliten och tänkte tyst att hur fasiken ska jag lyckas fånga en korp?? Det visade sig att det var en fyllhacka farsan sökte. Efter en kort instruktion visade det sig att hackan var lös i skaftet. Ett gammalt hederligt tips är att lägga den i vatten under natten. Skaftet är av trä och sväller! Blev fred igen på bygget och fikadags :o)


Kärt barn har många namn, likaså fyllhackan som även kallas för fyllhammare. Korp är även en benämning på en hacka. Om inte annat så är plankpojken extremt nöjd över att det var en hacka som skulle hämtas! Såg ju nät och fågelburar framför ögonen ett tag...


Farsan fortsatte med att lägga golv i sovrummet tills tröttheten tog över. Försvinner precisionen är det ingen mening med att fortsätta jobba! Skiftbyte på bygget, farsan gick ut för att pula med annat och plankpojken kom in för att se F1-kval :o)


Döm förvåningen när farsan gapade utomhus om att det var dags för plankpojken att komma ut och kika!


Farsan använde rönnen som han spände fast linan på och med spännband drog han ned granen. Traktorn behövdes inte på grund av ett väl utfört grundarbete och det blev inga större skador på gräsmattan! Trots att det varit lite grinigt idag på bygget så har vi fått många goda skratt också! Mestadels åt oss själva :o) Kvällen avslutades med middag på byn och idag var det plankpojken som fick ett glas vin till maten! Farsan, han höll sig till mjölk ;o)

 
Aamu alkoi hienosti. Faija näytti mitä on viikolla tehnyt ja suunniteltiin miten laatat pistetään kaminan ympärille. Kesken suunnittelua faija totesi: ""Perhana, onpas joku pistänyt tämän lattian vatupassiin"! Lautapojan silmät pyöri päässä, lähti pihahommiin ja faija jäi tekemään makuuhuoneen lattiaa. Lautapoika ajatteli antaa faijalle toisen vinkin siitä että kuuset pitäisi poistaa juurineen ja alkoi hommiin. Ilman muuta tuli faija kohta neuvomaan. Korppi piti hakea! Muutama tunti oli jo mennyt ja lautapojan päässä pyöri verkot ja lintuhäkit! Tajusin sitten että kuokkaahan se faija haki, niinpä on jopa kuuset kaatunut, juurineen päivineen! Päivä on ollut pitkä, täynnä neuvoja ja pari loukkaustakin on löytynyt...lautapoika kun vähän valitteli ohjeitten antajasta, niin faija totesi että lautapojalla on tuulitunneli korvien välissä :o) Kaiken tämän keskellä ollaan naureskeltu paljon itsellemme ja olemme taas ystäviä! Ilta päättyi illallisella kylällä tädin tykönä ja tällä kertaa sai lautapoika viiniä lasiin ja faija nautti maitolasista ;o)












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar