lördag 26 januari 2013

Rivning av kök och planering av trappa

Nu har det blivit hög tid att bereda plats för trappan från övervåningen. Plankpojken har fått till uppgift att riva ut en del av befintliga köket. Trappan till övervåningen kommer att utgå från nuvarande köket.
 
 
Med sticksåg har jag på morgonen kapat köksbänken. Gamla hurtsen kommer att sparas, blir nog användbar när uthusen ska organiseras :o) Knopparna i glas kommer att tas till vara och kommer förhoppningsvis att pryda förvaringen i tvättstugan längre fram. Måste erkänna att det har varit ganska häftigt att riva kök. Lite rockkänsla över det hela :o)
 
 
Känslan hade varit ännu rockigare om plankpojken hade haft senaste fyndet på fötterna när farsan trillade in framåt lunch. Tror dock inte att han hade uppskattat skämtet, man ska ju vara rätt klädd på bygget har jag inpräntats :o) Skorna var ett fynd och inhandlades inför gångna helgens festligheter. Hela 100 riksdaler fick plankpojken ge på REA, men då var det inga Jimmy Choo heller...
 
 
 
Såhär långt kom plankpojken innan farsan dök upp :o) Måste erkänna att det var bra att han kom då stickkontakten skulle flyttas. Plankpojken hade nog troligtvis fått en oönskad permanent. Det som gjorde plankpojken riktigt glad var sponten som tittade fram.
 
 
Självklart blev det pilljobb med att ta bort sponten intakta. De ska återanvändas och göras om till förrådsdörrar på övervåningen. Till och med farsan blev imponerad över plankpojkens vilja att spara, vilken tur att han inte vet om att byggkassan även bekostar skoinköp. Ska vi vara ärliga så handlar det egentligen inte om att spara för fröken slösa, utan snarare om en gemensam filosofi på bygget om att bevara det som går!
 

Självklart vill farsan visa alternativa sätt när man ska dra ut spik utan att skada sponten. Tekniken används av vad vi i finskan kallar för "kirvesmies" (timmerman är nog korrekta översättningen på svenska) direkt översatt blir det "yxmannen". Farsan menar att det som snart återstår av gamla yrkesgruppen är "mies ja kirves" d v s mannen och yxan. Han berättade detta med glimten i ögat och ett leende på läpparna. Tekniken går ut på att man tar fast spikhuvudet med hammaren och sedan bänder man med yxan. På detta sätt blir det mycket lättare att få ut spiken rakt. En teknik som funkar klockrent!!
 
Med en tår i ögonvrån har plankpojken idag sagt farväl till gamla charmiga skafferiet. Har redan börjat planera för ett nytt skafferi i köket, möjligtvis under trappan. Farsan konstaterade att det kanske går, även om det resulterar i lite mer jobb igen...Farsan var dock snabb med att konstatera att det inte var något som varit ett hinder tidigare på detta bygge :o)
 
 
Vi har även börjat med ritningar för trappan. Som allt annat på detta bygge, ritas trappan upp direkt på väggen. Några justeringar krävs, annars blir det bergsklättring som gäller när man ska upp till sovrummet. En bärande balk ställer till det för oss igen. Vi funderade på en ny avväxling innan vi båda brast ut i skratt. Hela huset kan ju inte byggas med avväxlingar, fönster och dörrar! Balken blir kvar och det blir troligtvis en vinklad trappa.
 
 
En händelserik och kreativ dag på bygget gick mot sitt slut. Vi var bjudna på middag i byn på farsans dagliga stamställe. Det första moster klämmer ur sig är: "Nu finns det bara en kudde på din soffa, den andra har jag gett till katten." Lite skamset sa farsan att den dagliga tuppluren var en hemlighet för plankpojken. En riktig Kronblom den där farsan :o)


Tänään on raksalla tapahtunut. Lankkupoika on ottanut ohjat käsiin ja alkanut tekemään tilaa tulevalle rapulle. Vähän on ollut rokkitunnelmat kun on saanut purkaa keittiötä. Jos faija ei olisi niin tarkka turvallisuudesta niin lankkupoika olisi ilman muuta pistänyt korkkarit jalkaan syventääkseen tätä rokkitunnelmaa. Kun seinää oli revitty esiin tuli punttilaudat. Ilman muuta talteen ja suunitelma on että niistä tehdään komeronovet yläkertaan. Faija osasi taas näyttää vanhan kirvesmiehen keinot kun lankkupoika veti nauloja seinästä. Faija vaan totesi että vanhan ajan kirvesmiehet on kuolevaa sukupolvea ja kohta on vaan miehiä ja kirveitä jäljellä :o)

Rappuja yläkertaan on myös ehditty pohtia ja kuten kaikki piirustukset ne tehdään suoraan seinään. Pientä muokkausta kaivataan jottei tarvitse harjoitella vuoristokiipeilyä että pääsisi makuuhuoneeseen. Kantava palkki on taas tiellä ja hetken mietimme ylityspalkkia, ennenkun purskahdettiin nauruun. Eihän taloa voida rakentaa ylityspalkeilla, ikkunoilla ja ovilla :o) Tätä mietitään viellä ja todennäköisesti rappunen rakennetaan vinkkeliin. Päivä päättyi illallisille tädin luona joka hoksasi kertoa että faija käy siellä joka päivä nokosilla...lankkupoika ei ihmettele yhtään :o)

onsdag 23 januari 2013

Byggs som Isakskyrkan

fredag 18 januari 2013

Plankpojken förlorar millimeterstriden

I helgen hann plankpojken få sig en grundkurs om luftning mellan isolering och panel. Vet inte ens om jag vill erkänna hur diskussionen kom upp men har att göra med att plankpojken sparar på utrymme i rummet... håller koll och räknar varje millimeter som går till "spillo". Plankpojken tycker att det är mer lager på huset än vad en bröllopstårta för 300 pers är byggd av. För ändamålet har vi använt förhydningspapp, som även kallas för tjärpapp. Man kan även använda plast, som vi valt bort, då det inte är nödvändigt i hus med lufttrycksbaserad ventilation. Med detta menar jag att huset värms med ved och fukten försvinner genom den naturliga vägen, d v s ut genom skorstenen. Aktivt val att inte använda plast, eftersom all annan material vi använt varit naturlig. Hade på det sättet varit konstigt att använda plast mellan isoleringen och panelen. Farsan som har liiiite mer erfarenhet av just detta menar att tjärpapp i alla tider fungerat utmärkt i denna typ av trähus. Badrummet kommer att kräva andra typer av fuktisolering som vi återkommer till när det blir aktuellt.

Farsan passade även på att tipsa om att på sommaren kan man lämna spjället öppet för att skapa ventilation i huset.

Taas on ollut kyse milleistä raksalla. Lankkupoika ihmettelee pohjatöitten kerroksia kun niitä on enemmän kuin hääkakussa konsanaan. Faija on jättänyt ilmastointiraon eristyksen ja panelin väliin. Luonnollisilla materiaaleilla jatketaan joten olemme valikoinut tervapaperin muovin edestä. Muovia kun ei tarvitse kun on puilla lämmitetty talo. Piippun ilmanveto vetää kosteuden pihalle, myös kesällä jos pellit on auki.

söndag 13 januari 2013

Trappavsatsen växer fram

Idag har vi fortsatt arbetet på övervåningen. Farsan har jobbat med att isolera trappavsatsen. Som jag redan sagt har kylan slagit till och då värmer kaminen gott medans vi arbetar.

 
Plankpojken har sin vana trogen fått langa material till byggaren. Tur att man har en historik på gymmet. Allt medans farsan haft en toppendag och fått leka Agent 007 med spikpistolen.


Efter att behövligt material var på övervåningen fick plankpojken förvandlas till Agent 007:s hushållerska May. Ärofyllda uppdraget blev att städa övervåningen. Sorgliga var att även där var Agenten noga med att ge goda råd till dammsugningen. Farsan påstår att nedre botten visar tydligen på behovet av instruktioner. På nedre botten har plankpojken städat enligt följande instruktioner: "En väninna rådde mig att städa i sällskap av alkohol. Det fungerar! Ju mer jag dricker, desto finare ser det ut hemma". Fri översättning, men antar att budskapet går hem :o)

 
Farsan gick inte på denna så plankpojken fick snällt greppa tag i dammsugen ;o) och städa efter farsans standard.
 
 
Faija on rakentanut rappusta ja saanut leikkiä Bondia naulapistoolin kanssa, sillä välillä kun lankkupoika on ollut May, Bondin taloudenhoitaja. Yläkerta tuli siivottua agentin neuvojen mukaisesti. Neuvoja kaivattiin kuulemma kun alakerta on siivottu muiden ystävien neuvoilla :o) Yläkerrassa on ollut mukava painaa hommia kun kamina on lämmittänyt.
 
 

Kylan har återvänt till Dalaskogarna

Under helgen har kylan återvänt till Dalaskogarna och vännerna i skogen får svårare att hitta mat. Har matat småfåglarna som har det svårt denna årstid. Fågelbordet har en släkting gjort åt mig för flera år sedan.


Detta är en svår tid även för Bambi i skogen. Har strategiskt lagt mat åt dem vid skogsbrynet så jag kan njuta av dem från vardagsrumsfönstret.

 
 Farsan och jag har under helgen tagit en tur för att kolla vilka utav granarna som ska avverkas under våren, samt kollat av stockarna som ska hämtas och sågas till ved. Farsan har även passat på att visa sågverket som ligger i skogen. Tanken är att det ska användas till innertaket på nedre botten. Tack och lov är det en del snö över sågverket, så att man faktiskt inte ser i vilket skick sågen är. Inser att det kommer att förskjuta tidsplanen ytterligare om vi ska såga till brädorna själv. Farsan tycker att jag är pessimistisk, medans jag tycker snarare att jag talar av erfarenhet....


Här under ser ni brädorna, så får ni en bild av hur innertaket kommer att se ut.

 
Som ni förstår så lämnade farsan bygget med glatt humör under lördagkvällen medans plankpojken inte var lika upprymd. Då skogens vänner hade fått en festmåltid, var det inte mer än rätt att även plankpojken fick en god middag. Blev vitlöksräkor, bröd, saltpotatis på Kanariskt vis och skinka. Skinkan hade jag med mig från Teneriffa tidigare i år.


Viikonloppuna on tullut pakkaset joten olen syöttänyt metsänystäviäni. Faijan kanssa ollaan oltu katsomassa sahaa joka on keväällä tarkoitus ottaa käyttöön. Tarviiko lankkupojan edes mainita että faija on meistä innokkain. Tarkoitus on että keväällä sahataan sisäkatto omasta metsästä. Tämä antoi lankkupojalle miettimistä joten lohduksi tein helpon juhla-aterian lauantain päätökseksi. Kanarialta tuotu kinkku pöytään, suolaperunoita, leipää ja öljyssä paistettuja katkarapuja maustettu valkosipulilla. Nam!

fredag 11 januari 2013

Inbyggt vedställ växer fram

I början av veckan väntade en överraskning på plankpojken vid hemkomst från jobbet. På altanen väntade bjälkarna till matsalen, sågade och klara. Kostnaden för jobbet blev: Ett stort Tack till byns bästa entreprenör! Måste erkänna att det inte var plankpojkens glada uppsyn som fixade rabatten, det var nog snarare farsans vinnande personlighet som låg bakom klippet :o) Ni förstår väl att även kökets bjälkar kommer att lämnas till redan nämnda entreprenör.

 
I veckan har farsan slitit och måste ha hoppat över en och annan fika. Redan i början av veckan var avväxlingen klar under den inbyggda vedställningen, som farsan dessutom envisas med att kalla vedlådan. Huset ska hålla för framtidens utmaningar, trots att ytterligare en bärande bjälke har kapats av plankpojken :o)


Ni förstår att telefonen har gått varm i veckan. Varje kväll har farsan ringt och berättat om nya framsteg på bygget. Plankpojken har mest varit uppe för att fotografera och dokumentera framväxten av sovrummet. I mitten på veckan hade farsan isolerat klart vedlådan och.....


ikväll var till och med kottlingarna på plats. Nu går det fort på bygget och i helgen är planen att sista lagret isolering ska upp på taket och kottlingarna till vägg och tak ska på plats. Nu är det inte så att allt på bygget alltid går enligt planerna.....men  med tanke på veckans fart så kan man inte annat än vänta sig underverk i helgen, då även plankpojken får dra på sig blåstället! Det börjar kännas hoppfullt om en inflytt till nya sovrummet under 2013 ;o)


Ikväll inväntade farsan plankpojkens hemkomst, något mysande, med ett nytt talesätt på tungan, självklart en finsk sådan! "En fluga gör ingen sommar"! Lite förundrad klättrade vi upp på övervåningen, då det vart solklart för plankpojken vad farsan menade. Lite orolig över nuvarande arbetsmiljö och kommande sömn blev nog plankpojken, då det surrade hejvilt på övervåningen. Isoleringen har stått ute under sommaren och flugorna har passat på att lägga ägg i dem. Positiva är att farsan behöver inte behöver känna sig ensam om dagarna och plankpojken har ytterligare sällskap under kvällar och helger. Intet att förglömma, chefen får motion då han jagar färska proteiner :o) Som vi säger i Finland: "Kom sommar och flugor, så fattiglappen får välkomna hem vänner"!


Tällä viikolla on tapahtunut ihmeitä. Makuuhuoneen puulaattikko on valmistunut koolausta myöten. Faija on myös ehtinyt tekemään ylityspalkin puulaatikon alle jotta mökki pysyisi pystyssä, viime viikonloppuna kun lankkupoika taas poisti kantavan palkin. Lankkupoika on saanut lisää yllätyksiä, kun ruokahuoneen hirret odotteli altaanilla valmiiksi sahattuina. Faijan pistin teettämään homman kylän yrittäjällä. Fiksu päätös lankkupojalta kun faijan voittavalla persoonalla lasku oli pieni: Kiitos riitti, että sinne mennään keittiönkin palkeilla :o) joiden väliin ilman muuta tehdään leipävartaat!

Tänä ehtoona odotti yllätyksien yllätys ja faija jopa oli jäänyt odottelemaan lankkupojan kotiintuloa. Ennenkun edes oltiin raksalle päästy faija huomautti että ei kärpänen kesää tee. Lankkupoika ei edes viittinyt yrittää ymmärtää tätä, ennenkun päästiin yläkertaan ja faija osasi kertoa että kärpäset varmaan oli muninut eristykseen kesällä. Mutta ei se mitään, niinkuin sanotaan: "Tulis jo kesä ja kärpäset että köyhäkin saisi ystävii".

måndag 7 januari 2013

Plankpojken kapar bärande bjälkar

Söndagen flöt på och ett och annat avgörande beslut för sovrummets finish togs av farsan och plankpojken. Plankpojken har med tiden blivit oväntat positiv till farsans designidé av ett inbyggt vedställ. Dock är det så att ska det vara, så ska det... Då räcker det inte med ett litet hål i väggen utan lådan behöver göras större, och en bjälke kapas. Farsan höll med om detta och det blir ytterligare en avväxling som får byggas. Farsan tycker dock att plankpojken framöver ska hålla sig på nedre botten. Varje gång plankpojken dyker upp på övervåningen, ryker en bärande bjälke.... Vi får passa oss så bunkern inte blir ett korthus ;o)


Måttat har vi gjort och plankpojken behöver väl inte ens kommentera varför tumstocken är vit!! Hämtades från nedre botten av plankpojken på grund av särskilda skäl :o) Det som har måttats är marockanskt kakel som ska pryda väggen bakom kaminenen och på golvet runt kaminen som skydd för trägolvet. Har köpt samma mönster som till golven på nedre botten men i en annan ton :o)


Lankkupoika on lämmennyt faijan puulaatikolle, haluaa siitä vain paljon isomman. Suunitelmista töihin ja kantava palkki saa kyytiä ja faija suunnittelee uutta ylityspalkkia yläkertaan. Faijan mielestä lankkupojan sopii pysyä alakerrassa kun kantavat palkit saa lähdöt kun lankkupoika ilmestyy raksalle.

lördag 5 januari 2013

Ackordslön betalar sig...

O så började ackordslönen betala sig på en gång för idag har hammaren och sågen fått betala sig :o)

 
Mellan sovrummet och gamla vinden ska det byggas en inbyggd "vedhållare". Farsan är extremt noga med att påpeka att detta är hans design och påfund. Som plankpojken redan tidigare berättat så hade inte hon haft så mycket emot en vägg där man kan hänga en tavla.... Enligt farsan kommer  "vedlådan" spara mitt trägolv från mina kantiga "designprylar" och så kommer den dessutom kunna förvara ved för hela arbetsveckan :o) Ok, kan väl ge farsan att det är bra tänkt! Undrar stilla om rutavdraget kommer att gälla för en vedbärare en gång i veckan ;o)


Lådans grund blev klar under dagen och inser att det inte är en alltför tokig idè trots allt. Har lagt in önskemål om att kanterna ska dekoreras med tegel, behöver väl inte ens säga vad farsans kommentar var...vi får helt enkelt vänta och se hur det blir! Farsan har ju trots allt tänkt till och byggt in vedställningen bredvid kaminen :o)


Kaminen har proveldats och se så fint det ryker! En sak som plankpojken varit något fundersam över efter hemkomsten är varför chefen och frun fnyst åt burkmaten som serverats. Jo, farsan har varit kattdräng i två veckor.....


Urakkapalkka teki tehtävänsä ja tänään on taas raksalla painettu töitä. Faija on omasta päästä tehnyt lankkupojalle klapipitäjän seinään! Komea tulee, muuta ei voi sanoa ja faijan mielestä tämä tulee säästämään puulaatikon paikan makuuhuoneen lattialta. Tulee myös olemaan sen verran kokoa että lankkupojan tarvii vain kantaa puita yläkertaan viikonloppuisin. Siitähän tykätään! Faija on ollut lankkupojan reissun aikana kissarenki ja ei tarvitse enää ihmetellä miksi purkkiruoka ei enää kelpaa pomolle ja sen vaimolle....

Mellan hopp och förtvivlan...

Semester har vi haft, både plankpojken och farsan. Under fikat idag har vi tänkt att det måste börja hända nåt, så byggarbyxorna plockades fram igen. Farsan har inte legat helt på latsidan medans plankpojken solat näsan på Teneriffa. En del granar har fällts, både för försäljning och för ved för kommande vintrar. Tanken är att jag om några år ska ha en fantastisk björkskog bakom bastun. Verkar inte bättre än att även chefen varit på semester i soffan, farsan har nämligen glömt att fälla en tall och en gran i blivande björkskogen :o)


14.8 varmt var det hemma när plankpojken landade i Dalaskogarna efter en beachvecka och en andra vecka i hemlandet. Varmare än det brukar och förklaringen ligger i att farsan blivit klar med takisoleringen. Som han skröt, innan plankpojken inspekterade, funderade och vågade ställa den avgörande frågan: "Är alla lager isolering på?" Farsan skruvade lite på sig innan det kom fram att BARA ett lager till....bara ett lager till....


Så ni förstår att plankpojkens liv i bygget handlar om att kastas mellan hopp och förtvivlan. Vilken tur att plankpojken handlat in "Happy Lights" under resan för att lysa upp i vintermörkret. Inte alltför happy, någon måtta får det väl vara, plankpojken har ju dock finskt blod i sig! Finska sisun tittade fram så farsan trillade ned från månaslön till ackordslön. Ackordslön betalas ju ut utifrån den enskilde arbetarens arbetsprestationer...Farsan var lite fundersam kring om ackordslön fortfarande finns, trodde att det kallas för prestationslön nuförtiden. Skillnaden tror farsan är att prestationslönen har en högre grundlön. För er som känner plankpojken, förstår säkert att detta inte är något som undersöks vidare på detta bygge, ackordslön är det som betalas ut, fortfarande i flytande form :o)


Självklart hade plankpojken med sig lön till farsan från utlandet. Trodde ju att sovrummet skulle vara klart.

 
Bästa köpet någonsin från detta företag, inte en skruv saknades i paketet. Måste dock erkänna att kapsylen var någonting alldeles extra! Tydligen följde inte kapsylöppnaren med på köpet ;o)
 
 

Niinkuin jo olen kerskuillut lankkupoika on lomaillut! Niin on faijakin, mutta ei ole niinkuin lankkupoika beachillä vaan on tehnyt metsähommia. Kuusia on kaatanut lomaillessaan. Lankkupoika kun on toivonut saunan taakse koivumetsän. Epätavallisen lämmintä oli talossa, 14.8 ja tarvii varmaan lisätä että oli plussaa ja sisätiloissa. Faija ei ollut myöhäinen kerskuilemaan että oli loman aikana saanut katon eristettyä valmiiksi. Lankkupojan tarkka silmä toki hoksasi että tilaa oli viellä ja uskalsi kommentoida ja kysyä jos kaikki eristys oli paikoillansa? Faija kierteli vähän ja totesi sitten että kierros vielä puuttuu. Ymmärrätte varmaan että tää lankkupojan elämä ei ole aivan helppoa, mutta onneksi tuli investoitua "Happy Lightseihin" matkolilta. Mutta ei ole faijankaan elämä helppoa kun tippu kuukausipalkalta urakkapalkaan joulun ollessa ovella, toki palkka maksetaan vieläkin nesteenä :o) Ilman muuta lankkupoika toi tilin mukanaan ulkomailta, vaikka avajaa ei tullut paketin mukana....mutta oli helpoiten kerättävä kama mitä tästä firmasta on koskaan tullut ostettua ja kaikki ruuvit oli paketissa mukana ;o)