söndag 24 maj 2015

Trädgårdsfix med proffshjälp från huvudstaden

Det här med att fixa i trädgården har varit en ständig klump i magen hos plankpojken..och ärligt talat så har det varit ganska lågprioriterat! Inte för att jag tror att det kommer att vara superduper att spara trädgårdsfixet tills huset är klart...då misstänker jag nämligen att det blir hängmattan som hägrar för plankpojken i minst sju år ;o)


Med finbesök med gröna fingrar från huvudstaden har det hänt mer i trädgården denna helg än vad plankpojken åstadkommit senaste sju åren...Jordfräsen Pekka har fixat potatis- och ärtlandet...
 

...och växthuset har städats och äntligen har försådden kommit igång! Plankpojken hoppas på både frilandsgurka, rädisa och zucchini framåt sensommaren...midsommarpotatisen kan jag nog glömma :0))
 

Blomprakt är på intåg...om inte denna sommar så kommande sommar! Luktpioner har planterats...


...och så har plankpojken antagit en rejäl utmaning i att plantera Rhodondendron, alprosen. Denna heter "Pohjolan tytär" och är från Finland. Ska funka även i växtzon 5 och förhoppningsvis är den lika härdig som vi finska pinglor ;o) Pohjolas dotter är inte bara en buske utan är även en av Jean Sibelius populäraste symfoniska dikter.


Trots att chefen har varit och styrt och ställt hela helgen så har inte allt i trädgården blivit fixat. Förra årets planteringar med fleråriga växter har växt samman med en bädd av ogräs. Denna hörna nere vid Saunan förblev orörd...lite ska väl plankpojken ha att ta tag i kommande vecka :o)

 
Med helgbesök från huvudstaden måste man ha roligt också! Det har varit en fantastisk helg med många skratt, god mat och en skvätt vin då och då! Framförallt har plankpojken fått inspiration till att fixa och trixa ihop en prunkande engelsk trädgård! Vem vet, den kanske blir så bra att jag kan öppna den för allmänheten som får betala för att komma och beundra den på plats ;o)









onsdag 20 maj 2015

Eklister till köket


Då hoppar vi hit och dit på bygget igen...mest för att försöka få detaljer klara där det går! Eken har varit på tork ett par år och är klar att börja såga i. Fint material kräver ett proffs så fönsterlisterna har varit hos en snickarkamrat på byn :0) Snyggt blir det, framförallt när farsan har gjort om och gjort rätt...självklart ska listerna skruvas fast med mässingsskruv ;0)


Sista tapetrullen kom och sista väggen är nu klar! Tapeterna är på plats och oj vad fint det blir!


Farsan har tagit lite ledigt, för ska han basta i helgen behöver han få en dörr på plats...föräldrarnas dörr till saunan står ju numera hos plankpojken :0))


Även chefen har tagit siesta! För hattigt på bygget nu för chefen...plankpojken och farsan däremot...mellan arbetspassen orkar vi just nu t o m dra på smilbanden ;0)





måndag 18 maj 2015

Kärlek till gamla spegeldörrar


Då har plankpojken varit på en rövarrunda igen...denna gången blev morsan och farsan av med sin dörr till Saunan. Så vacker! Gammal färg ska borstas bort och sedan ska dörren lackas eller oljas. Ska sova på saken ;0) Karmen har sett sina bästa dagar och inser att den inte blir bra om man byter bort det ruttna träet till nytt. Farsan kommer istället få snickra ihop en ny karm som sedan kommer att målas vit. Vet inte om det vart rätt beslut...men det blev ett beslut som togs halv sex i morse på väg till jobbet :0)


Kan nästan höra nästa champangekork flyga upp i taket..för nu är det inte mycket kvar i arbetsrummet :0) lite lister och dörrar som ska komma på plats, golvet ska målas en gång till och sista tapetvåderna...det tar sig :0))



fredag 15 maj 2015

Farsan och plankpojken hänger löst!


Då var det dags för nybörjarmisstag på bygget...tapeterna räckte inte till! Några dagars väntan blir det innan det blir klart i arbetsrummet! Som allt annat på bygget, så är tapeten beställningsvara och tar ett tag att få hem. 


Har en öppen spis i vardagsrummet så muren till den värmer även blivande sovrummet. Är dock i dåligt skick så farsan har under dagen försökt att fixa till den. Vad finishen på muren blir, är inte riktigt bestämt än...topp på listan är en marmorering av ytan :0) 


Chefen övervakar arbetet och är inte superstolt över varken plankpojkens eller farsans matematikkunskaper...båda känner att de börjar hänga lite löst på lönelistan ;0)

torsdag 14 maj 2015

Spegel på plats

Då var den på plats, spegeln som plankpojken varsamt burit hem från Teneriffa till Dalaskogarna :0) Så snyggt blev det och återigen har vi tagit ett litet steg från bygge till ett hem :0)


Tapetseringen är i full gång i arbetsrummet! Resväskor kändes som ett tema för plankpojken! Är jag inte på språng så planerar jag nästa resa ;0)


Då resten av huset har träpanel tänkte jag att tapet i arbetsrummet kan vara omväxlande...att jag sedan skulle falla för en tapet vars mönster är träpanel...blev kanske lite tokigt, men galet snyggt ;0)









tisdag 12 maj 2015

Nytt blod på bygget!

Det har varit farsans tur att semestra i huvudstaden och plankpojken började med den tålamodsprövande uppgiften att restaurera en gammal dörr...det går sådär  :0)

       

Det har även blivit dags att få upp tapeter i blivande arbetsrummet och det går i rasande tempo! Troligtvis för att farsan och plankpojken får ungdomlig hjälp av släkten :0) Chefen är mycket nöjd med nytillskottet i byggfamiljen... blir lite orolig över att chefen kan få för sig att gamla gardet är utbytbart ;0)




torsdag 7 maj 2015

Vindsdörrarna är på plats


Då har farsan kommit igång och byggt dörrar till kattvindarna. Snyggt blir det och för en gångs skull är något byggt enligt plankpojkens design. Snyggt blev det, trots att farsan haft betänkligheter kring det billiga och något väderbitna virket från sågen :0)


Tanken är att vindsdörrarna blir lite av en inredningsdetalj mörka och sena kvällar i vinter! Plankpojken inser dock att det inte kan infinna sig en total oreda bakom vindsdörren...för allt kommer att synas igenom :0)





tisdag 5 maj 2015

Plankpojken bockar av


Då kan plankpojken bocka av en av sina två åtaganden för majmånad..trapphuset är målat och klart! Vilken tur eftersom chefen godkänt några dagars ledigt för plankpojken som återigen har planerar på  att ge sig ut på tur :0)

 
Farsan är ju inte toknöjd över chefens sätt att räkna komp på bygget ;0) fick dessutom lite bakläxa av taket i trapphuset...behöver målas en tredje gång innan det är godkänt! Men när taket är målat och karmarna är fixade till vindsdörrarna, då kan t o m farsan börja bocka av i maj-månads att-göra-lista ;0)



söndag 3 maj 2015

Dörrar till kattvindarna i sovrummet


Som ni kanske minns så var farsans lista för maj-månad bra mycket längre än plankpojkens. Beror på att farsan hoppar lite mellan uppgifterna och gör inte alltid klart i en hörna innan han börjar på nästa hörna...eller så är han bara inte lika tidseffektiv som plankpojken! Som här, då farsan spenderade en kvart på att täcka bordet...för att inte få färg och skador...på bordet ;0)


Virket till dörrarna har legat ute en vinter för att få en snygg grånad färg. Sedan har de varit staplade inomhus en vinter för att sätta sig och nu är det äntligen dags. Tanken med virket är att det ska ha samma patina som bjälkarna i sovrummet!


 För att stabilisera dörrarna och att de ska hålla ihop och förbli något sånär raka har farsan pluggat ihop dem med avklippta spik.


Dörrarna har plankpojken designat och tanken med att det ska vara ganska breda glipor mellan brädorna är både praktisk och estetisk. Den praktiska vinsten är att jag satt in ventilationen i kattvindarna så jag slipper dem i sovrummet. Min tanke är även att de blir som en läcker inredningsdetalj då det sipprar ut ljus genom gliporna! Vi får se om det blir lika snyggt som plankpojken tänkt sig :0)) 


Tar nog ett par dagar innan dörrarna kommer på plats och vi ser resultatet. Plankpojken har ännu inte lyckats hitta rätt gångjärn till dörrarna. Blir att botanisera på nätet i veckan! 


fredag 1 maj 2015

Planering för Maj-månad


Då är byggplanerna för Maj-månad klara! Inte helt rättvis kanske...plankpojken är lite putt över att inte ha fått lägga till festfix för 40 pers och vedklyvning till kommande vinter...chefen är stenhård!


Plankpojken tänkte att det är lika bra att börja så man kanske hinner med lite ledigt i maj! Det här med att tejpa och täcka trappa ser ut att kunna ta några dygn...


Måste säga att farsan fortsätter att imponera! Annars är det plankpojken som har designat innan konstruktören tagit vid! Denna får farsan cred för till 100%. En riktigt snygg hylla i trapphuset!


Väggen kommer att prydas av min snygga nya Peruanska spegel som fraktats med stor möda från Teneriffa ;0)


Takmålningen lämnas nog till farsan 70 plus. Inser mina begränsningar, skulle aldrig komma ner på fast mark med alla ben i behåll...


Nu drar plankpojken till huvudstaden för ett par dagars skönt häng! Farsan tyckte att det är lika bra att stanna och beta av listan...för hans att-göra-lista ger inga lediga dagar kommande månad :0))