söndag 12 januari 2014

Återblick på 2013

Januari inleddes med att plankpojken kom hem efter ett par veckors resande till både Teneriffa och fäderneslandet. Hoppet om att få flytta in i sovrummet under 2013 tänds redan under januari. Vedlådan byggs och framförallt fick vi takisoleringen på plats i sovrummet. Åtminstone nästan...plankpojken blir varse om att det ska på lite till och en millimeterstrid utbryter på bygget :o)Temperaturen i huset steg till 14, 8 grader. Kaminen proveldas för första gången och funkar kanon! Vi börjar även riva ut en del av det gamla köket då trappan till övervåningen ska byggas. Farsan riskerar att trilla ned på ackordlön, vilket lönar sig för plankpojken...det blir fart på gubben!

 
Februari månad kom att handla om idel avväxlingar och alternativ arkitektur. Trappan byggs första gången och plankpojken ville göra en Lord Nelson och sänka takhöjden i trappan. Mer om detta kan ni läsa i inlägget från 8 februari. Farsan passade även på att parkera traktorn i diket, så i slutet på februari ökade farsan på byggtakten...det blir ju alltid så när farsan gjort nåt tokigt eller inte så genomtänkt :0)

 

Mars verkar ha varit lång och mörk månad med mycket arbete i skogen och fortsatt slit med sovrummet. Vindsutrymmena börjar bli i stort sett klara och farsan får faktiskt på sista lagret isolering i taket.


Avverkning och fortsatt skogsarbete var det som gjordes i april. Vi avverkade och körde första lasset stockar till sågen. Farsan var lite less på bygget och hade en massa annat att göra, som att stå bredvid och titta på då skogen avverkades av inhyrda skogsbolaget :0)

 
Arbetarrörelsens dag, 1 maj spenderas på lokala sågen, då stockar äntligen blir plankor och brädor till huset. Plankpojken får rött kort från bygget eftersom jobbmängden alltid ökar då plankpojken dyker upp :0) El dras till matsal, kök och sovrum och ny elcentral kommer på plats. Plankpojken planterar skog och granhäck och farsan får upp panel i matsalen. Första innertaket i matsalen blir klart under maj- månad och plankpojken bröstar upp sig och konstaterar att midsommarsillen kommer att ätas i matsalen om det är dåligt väder...

 

Junimånad blir händelserik på bygget. Panel kommer upp på väggarna i sovrummet och taket påbörjas. Plankpojken slipar golv och målar förrådsutrymmena och i matsalen görs taket både en andra och en tredje gång innan det anses vara klart. Skåp kommer upp på väggarna i matsalen och midsommar firas utomhus, trots lite skurar. Plankpojken drömmer om ett vitt golv i matsalen och farsan säger blankt nej. Ni läsare tillfrågas och plankpojken vinner omröstningen med hästlängder! Till midsommarsillen dricker vi Mannerheims favoritdryck, "Marskin ryyppy". Plankpojken planterar midsommarrosor på tomten och virkar midsommarrosmatta till sovrummet. Mönster till mattan finns i inlägg från 24 juni.

 
Juli månad inleds med att morsan hotar med att anmäla plankpojken och farsan till TV- programmet Arga snickaren. Farsan får nya krafter av detta och får matsalsgolvet på plats och innertaket i matsalen blir klart. Plankpojken blir grinig och drar på cykelsemester, kortsemester i Köpenhamn som efterföljs av F1 i Ungern. En lastpall byggs dock till en hängare av plankpojken och det var nog det plankpojken bidrog med under Juli månad ;o) Farsan tar en smygpremiär i kommande matsalen.

 

Under augusti månad påbörjas arbetet med andra delen av plåttaket. Farsan ordvitsar och vädret är bara fantastiskt.

 

Fantastiska vädret fortsätter i september och taket görs klart hela vägen upp till pengafalsen :0) Gavelbrädorna målas och kommer på plats och farsan lägger golvet i sovrummet. Plankpojken virkar grytunderlägg av kapsyler och höstpysslar på tomten.

 

Oktober blir en händelserik månad då det går undan i sovrummet. Förrådsutrymmena blir klara och vedlådan. Vattenskada upptäcks i köket och plankpojken jobbar i dubbla skift. Vi målar i matsalen och försöker få undan så mycket som möjligt innan hela köket rivs. Mitt i allt elände tänds ett hopp om att faktiskt kunna flytta in i sovrummet till jul.

 
I november kommer bjälkar upp i sovrummet och golvet vaxas och lister sätts på plats. Vi firar farsan under farsdag och plankpojken som har födelsedag. Sovrummet målas och salningar, foder och fönsterbänk kommer på plats. Chefen bråkar och plankpojken hotar med att skicka chefen på internatskola...inte månadens stoltaste ögonblick, såhär i efterhand ;0)

 

December börjar med att farsan och morsan drar på semester och det är Finlands tur att fylla år. Farsan firar självständighetsdagen i fäderneslandet. Plankpojken bryter ihop eftersom farsan inte tar så genomtänkta beslut alla gånger. Hela bygget känns lite som en inte alltför god soppa :0) Latexfogen plockas ofta upp ur handväskan och vi sliter på i både matsal och sovrum. Plattorna kommer äntligen på plats i sovrummet och farsan överraskar på julafton med att plankpojken kan flytta in i sovrummet :0) Under julhelgen blir det några dagars slappande och året avslutas med att plankpojken och en vän öppnar en flaska bubbel! Sovrummet invigs! Och om året började med att farsan satte kottlingar i sovrummet, så avslutas året med att farsan sätter upp kottlingar i köket :0)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar