måndag 5 augusti 2013

Farsan sliter med taket!

Det är konstigt när man bygger hus inifrån och ut och utifrån och in...man får helt enkelt anpassa sig efter vädret. Vädret har varit vackert senaste veckorna så vi har fortsatt utomhus med taket. Farsan brukar säga att det är märkligt det här med tak, är det solsken behövs inte taket och regnar det går det inte att göra! Trots en och annan skur och välbehövlig paus har vi kämpat på med andra etappen av taket.


Här har farsan fått upp takpapp och inbrädning på baksidan av huset och på bilden under ser vi språngbläcket.
 

Farsan kunde inte låta bli att skryta om att han är från gamla skolan som fortfarande kan använda hammare och spik...nuförtiden använder många en skruvdagare och skruv...Som den yrkesman farsan är så har han alltså valt att lägga språngbläck under mitt plåttak då falsarna får tyska knutar. Själva knutarna ser till att vattnet inte kryper inåt.


Här ser vi en bild på taklist under plåttaket som exempel på annan teknik. Taklisten används mestadels i Finland och då gör man enkla knutar i falsningen. Denna teknik har han använt på sin och mammas stuga. Vad som är bättre eller sämre har plankpojken ingen aning om, det räcker med att jag litar på farsan till 120 % och är extremt nöjd med mina tyska knutar! De är nämligen jäkligt snygga :o) Om mina tyska knutar kan ni läsa mer om i ett inlägg från 15 april 2012, "Falsad plåttak med tyska knutar". Och vill ni veta mer så bjud farsan på en öl och en Sauna, så kanske han kan berätta mer om de tekniska detaljerna...


En förklaring som plankpojken fick till varför jag fick språngbläck när han har taklist på sitt hus...(självklart var jag tvungen att fråga!! ), var att vi inte kunnat göra taksprångets undersida innan taket. Det är helt enkelt lättare att komma åt och är en trovärdig förklaring på det hela...plankpojken kommer att kunna sova inatt också :o)


Ett par soliga dagar och taket på baksidan är på, fram till att taket ska lyftas med nya takstolar. Innan nya takstolar har vi fortsatt jobbet på taket på framsidan. Plankpojken har varit på semester ett par veckor men har nu kunnat återgå till rötterna, dra ur spik...och ett och annat råd kom från farsan, inget plankpojken kan gå in på, för råden, de var MÅNGA!!


Ilmat on suotuisat joten raksalla ollaan siirrytty sisältä ulos. Niinkuin faija sanoo: "Katon teko on kummallista, hyvällä ilmalla kattoa ei tarvita ja sateella sitä ei voi tehdä!" Lautapoika ei tiedä tästä, Formulakisoissa 38 asteen lämmössä katto olisi todella kiva juttu :o) Faija on alkanut talon takapuolelta ja pistänyt paikalle pahvin, varpetuksen ja räystäspellin peltikaton alle. Suomessa käytetään enemmän räystäslistaa, niinkuin faijakin on tehnyt hänen ja mutsin mökille. Ero on siinä että faija on tehnyt mun kattoon saksalaiset solmut ja itselleen pelkät solmut jossa solmu jää pystyyn. Räystäpellin valinnassa räystään alusta on helpompi tehdä kun ottalauta ei ole paikalla. Faija myös kehuskeli että on vanhan koulun raksamies, osaa viellä käyttää vasaraa ja nauloja. Nykyajan rakentajat mieliisti kun käyttää ruuvikonetta :o) Lautapoikakin pääsi hommiin kun siirryttiin etupuolella, pääsi taas putsaamaan nauloja laudoista! Jos haluatte lukea ja nähdä enemmän saksalaisista solmuista, selakka blogia taaksepäin huhtikuun 15 päivään vuotena 2012 :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar