måndag 20 maj 2013

Planterat skog och granhäck i helgen

Jag avverkade lite mer än ett halvt hektar skog för snart tre år sedan och det var hög tid att plantera ny skog. Min vision om en designad skog hör inte riktigt ihop med det kalhygge som finns bakom tomten.

 
Har valt att bara plantera gran då det naturligt växer andra träslag som möjliggör en blandskog. Vi var lite inne på att blanda med tall, men den bördiga marken hade riskerat för stort svinn. När man planterar skog får man räkna med 15 % svinn av de plantor man planterat. Det är brukligt att räkna med ca 2500 plantor på ett hektar skog, lite beroende på marken.

 
Jag har använt mig ett planteringsrör för jobbet. Ett mycket enkelt verktyg. Stoppa plantan i röret, tryck ner röret i marken och trampa ned spaken. Trampa till plantan lite och se till att den sitter rakt. Rötterna och gärna lite av plantan ska vara under jordytan. Det är viktigt att plantorna är genomblöta då de planteras.


Under lördagen var plankpojken ute och praktiserade med en expert. Söndagen fick plankpojken förtroende att plantera på egen hand. En ytterligare plätt skog samt en granhäck kom till. Nu är det bara att vänta och se hur skogen växer till sig.

 
 913 plantor planterades i kalhygget. Att marken är mycket bördig kan man se av att det växer en hel del vildhallon och rönn.


Plantorna planterades i linjer samt vid de gamla stubbarna. Dels vet man att det tidigare varit god växtlighet vid stubben samt att stubben i sig blir bra naturlig gödsel för den nya plantan. När vi planterade såg vi att det fanns mycket spontanskog som hunnit komma upp under de tre år som gått efter avverkningen. Granhäcken har jag planterat från vägen, utmed skogskanten hela vägen upp förbi sommarängen till bakre tomtkanten. Det kommer att bli en gles punkt någonstans i häcken eftersom även i granhäcken gäller ett svinn på 15%. Där kommer det att sättas upp en grind för att markera en gångväg från tomten till skogen. Var grinden kommer får vi se om några år :o) Granarna i häcken har jag planterat 2 i rad i 3 dm bredd. Varje rad har ca 50 cm mellanrum. Var och kollade häcken i morse och konstaterade att det inte varit mycket tillväxt under första natten :o)


Viikonloppuna on faija painanut raksalla ja lautapoika on istuttanut metsää ja kuusiaidan metsän ja tontin rajaan. 913 kuusta on istutettu metsään ja noin 400 kuusta aitaan. 15% saa laskea jää kasvamatta. Kuuset on suurimmaksi osaksi istutettu vanhojen kantojen viereen. Siinä tiedetään että kuuset on viihtynyt aikaisemmin ja vanhasta kannosta tulee hyvää lannoitusta uudelle kuuselle. Että maa on hyvää juuri kuusimetsälle tietää siitä että siellä kasvaa paju ja villivadelma. Kuusiaitaan kuuset on istutettu 2 vierekkäin 30 cm leveydellä. Seuraava rivi tulee puolen metrin päähän. Nyt vain odotellaan että kuusiaita ja metsä lähtee kasvuun. Yhdessä yössä ei ollut tapahtunut mitään :o)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar