lördag 20 april 2013

Skogsarbete, granvippor och vägglöss

Under veckan har de flesta av stockarna hämtats till sågen. Har tyvärr inga bilder på spektaklet då plankpojken var på jobbet när detta hände. Farsan var på plats för att ge ett handtag och övervaka arbetet :o) En och annan stock har vi sparat till bland annat bjälkar till ladan. Det blev ris kvar på tomten som plankpojken har fortsatt att ta hand om under dagen. En del blir ved, mindre pinnar blir tändved och barren har jag eldat upp.


Försiktighetsåtgärder i samband med eldning är viktigt. Jag har valt att elda små högar i närheten av bäcken för att ha vatten nära tillhands. Farsan gjorde en "granvippa" som man kan använda för att slå död på lågorna om det skulle behövas. Självklart skulle farsan sin vana trogen demonstrera tekniken, det var bara det att han gjorde det framför plankpojkens tåspetsar...

 
Efter att plankpojken fått torra kläder på sig var det dags för farsan att fortsätta jobba inomhus. Solen har värmt på idag så farsan öppnade balkongdörren för att vädra bygget. Vid lunchtid insåg plankpojken att inatt kommer det inte bara att sovas med sågspån i sängen utan det kommer dessvärre vara lite rökigt också :o)



Farsan berättade att man förr i tiden eldade med enris i kaminen och stängde spjällen för att ryka död på vägglössen. Efter att huset var rökfyllt öppnade man för korsdrag innan man kunde vara inomhus igen. Proceduren upprepades en vecka senare eftersom det tar ca en vecka för vägglössen att kläckas från äggen. Tänker dock att proceduren är onödig att upprepa här på bygget om en vecka. Vore ju trist om jag hade fått vägglöss innan jag hunnit få väggarna på plats :o)


Tällä viikolla on tukkeja viety sahalle. Muutama tukki on jätetty muille raksaprojekteille. Lankkupoika on jatkanut hommia pihalla ja faija on jatkanut komeron tekoa makuuhuoneesa. Tuuletti samalla makuuhuonetta kun tuli kuuma. Ei siinä mitään, paitsi että lankkupoika nukkuu tämän yön käryssä. Kai käryynkin tottuu kun olen jo nukkunut sahanpuruissa tämän talven ;o)

Faija osasi toki kertoa että ennenvanhaan poltettiin katjanoksia kaminassa ja pellit kiinni jotta luteet saataisiin pois. Tämä toistettiin viikon päästä koska luteitten kestää kuoriutua munista noin viikko. Ajattelen toki että tätä kämppää ei kannata käryttää toista kertaa. Olishan se kurja jos täällä olisi luteita kun ei edes seinät ole valmiit...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar