tisdag 30 april 2013

Farsan i blåsväder

I helgen har farsan varit i storstaden medans plankpojken har fortsatt med arbetet i skogen. Två långa dagar blev det av risplockande och klyvning av ved. Gamla mjölkvagnen kom väl till pass!


Solen tittade fram, så dagarna på glesbygdsgymmet var faktiskt riktigt trevliga! Det bästa med helgen var att plankpojken slapp alla goda råd från farsan. Kunde jobba i sin takt, på sitt sätt och hann till och med till byn för en fika.


Ett fika som visade sig vara mycket informationsrikt. På byn talade gubbarna om att man får lämna riset vid gamla sågen, där det tas om hand till värmeverket. Farsan har redan fått informationen kunde gubbarna skvallra åt mig. De tyckte att plankpojken fick slita lite i onödan, hade de berättat för farsan. "Ingen fara, hon gillar o plocka i skogen och jag slipper ha henne i hasorna på bygget," hade farsan sagt.


En annan hade kunnat bli lite irriterad, men inte plankpojken. Plockade fram finska sisun och lite svensk jäklar anamma och rensade upp i skogen. Inget motiverar plankpojken som envishet :o) Passade på att lämna släpvagnen full av granris med en lapp "Till sågen!" Bara för att visa farsan att plankpojken vet och är ledig för bygget kommande vecka :o)


Lankkupoika on painanut hommia metsällä täman viikonlopun. Ilmat oli aurinkoiset ja faija oli pääkaupunkissa. Kaikki hyvin siis. Niin rattoisat oli tunnelmat että ehti kylällä poikkeemaan kahvilla. Kylä-äijät ihmetteli lankkupojan hommia ja osasi kertoa että vanhalle sahalle saa viedä risut. Olivat kuulemma kertonut faijalle pari viikkoa sitten. Faija oli sanonut: "Likka tykkää ulkohommista ja eipä sitten pyöri mun jaloissa raksalla neuvomassa." Lankkupoika olisi voinut vähän suuttua, mutta ei kun sai vaan uutta puhtia jalkoihin! Pakko oli viikonlopun päätteeksi täyttää peräkärry risuilla ja jättää faijan vietäväksi sahalle. Ihan vain ilmoitukseksi siitä että tällä kylällä kaikki juorut paljastuu ajan mittaan ja lankkupoika on taas vapaa raksahommille tulevalle viikolle ;o)

 

lördag 27 april 2013

Farsan är småkrypens beskyddare

Arbetet med att ta tillvara veden fortsatte under förra söndagen. Detta betyder att plankpojken fortsatt att elda ris. Ni kanske tycker att det ser konstigt ut med flera "brännmärken" på gräsmattan. Slänten är på framsidan och har egentligen blivit vildvuxen. Marken är ganska blöt då fukten kommer ned från berget. Men för säkerhets skull har jag hållit mig ned mot bäcken och haft brasorna små och kontrollerade.


En annan orsak till att ha eldat riset i små högar är för att det ska bli lättare att kratta ut askan som näring till marken. Tanken är att få en schysst gräsmatta på den gamla vildvuxna plätten. Man kan även bränna hela gräsplätten för att få den att grönska men accepteras och rekommenderas inte på denna blogg. Gräsbränning tar nämligen kål på djurlivet, d v s småkryp. Om ni tittar riktigt noga på bilden så kan ni se dem på bilden nedanför :o) Ett par skalbaggar som håller sig undan elden.


Lankkupojan puuhommat etupihalla jatko viime viikonloppuna. Havujen polttoa harrastettiin etupihalla ja kuten kuvista näkyy on "kokkoja" pidetty pieninä jotta niitä olisi helppo syöttää ja käsitellä. Ylimääräinen plussa on että tuhkasta saa hyvää lannoitetta pellolle johon toivon vihreätä ruohikkoa tulevaisuudessa. Vieläkin harrastetaan monessa paikassa ruohikkojen ja peltojen polttoa jotta tuleva sato olisi hyvä. En suosittele tätä koska pellon poltto tappaa kaiken elämän maasta. Kuten näette kuoriaiset voi jatkaa touhujaan minun etupihalla :o) Näin hyvin, kun faijan kanssa ollaan eläinystäviä!
 

Chefen får det hett om öronen

Plankpojken har periodvis känt att farsan och chefen har snackat ihop sig. Chefen är väldigt detaljstyrande när det kommer till plankpojkens jobb. Spelar ingen roll om plankpojken jobbar inomhus eller utomhus, chefen är alltid på plats och nosar ;o)


Trots att chefen har fullt upp med att hålla koll på plankpojken så hinner han ta en fikapaus med farsan, märkligt!


Egentligen så klagar jag inte alltför mycket. Är faktiskt ganska trevligt att få sällskap i skogen. Gränsen går dock när chefen börjar göra anspråk på plankpojkens lediga kvällar. Om det är nåt som är heligt för plankpojken så är det Saunan efter en hård arbetsdag. Och denna gång fick chefen det hett om öronen som sig bör i en gammal hederlig vedbastu. Det blev så hett att det krävdes ett dopp i bäcken som avrundning på kvällen. Och efter detta tillfälle har plankpojken fått njuta i Saunan ifred, utan inblandning av självutnämnda chefer! Behöver dock erkänna att det känns bra att chefen inte ansvarar för lönekuvertet eller plankpojkens nuvarande anställning. Blicken säger varken löneförhöjning eller befordran ;o)


Olen aikaisemmin jo totenut että raksalla pyörii pomo jaloissa. Mitään ei lankkupoika saa tehdä rauhassa ilman että pomolla on jotain sanottavaa. Faijan kimpussa pomo ei ole muuta kun kahvitunnilla. Kaikella rajansa, tuumi lankkupoika, kun pomo tuli jopa saunaan kiukuttelemaan lankkupojan vapaaillasta. Pienet löylyt ja pomolla tuli kuuma ja kiire, niin kuuma että tarvitsi vilvotella kevätpurossa. Ja tämän jälkeen on lankkupoika saanut saunoa rauhassa, ilman mutinoita :o)

 

lördag 20 april 2013

Äpplet faller inte långt från trädet

Plankpojken har ju under veckan letat efter timmersaxar i skogen. Måste vara såpass rättvis o berätta att farsan hittade motorsågen på egen hand :o) Till det kan tilläggas att det garanterat finns ytterligare verktyg lite här och där i skogen. Med tanke på matchen vi hade om tumstocken i höstas så är det lätt att tro att det bara är farsan som är en slarver. När dagen skulle avslutas "hittade" farsan faktiskt röjkniven under riset. Den var dock inte borta, plankpojken hade bara inte hunnit ta in verktygen än :o)


I veckan har farsan varit på plats några dagar medans plankpojken varit i huvudstaden på kurs. Lite undrande var plankpojken dock över att det tagit farsan tre dagar att få en bit skiva på väggen i garderoben. Förklaringarna var många, en dag hade gått åt att hjälpa till med att få iväg stockarna till sågen...

 
En andra dag gick åt att att stå bredvid och titta på medans skogsbolaget kom för att avverka delar av min skog som går till försäljning. Vi kan väl konstatera att plankpojken funderade lite på om detta verkligen var nödvändigt. Då vi pratade om avverkningen så konstaterades även att det är dags att plantera ny skog i de delar som avverkades för några år sedan. Stolt kunde jag berätta att jag kan plantera granar. Då jag var i tonåren var vi på familjesemester uppe i Norrland. Eftersom det planterades skog då vi var på plats, passade plankpojken på att hänga med en dag och kolla hur man gör. Farsan skrattade lite och kom fram till att äpplet inte faller långt från trädet ;o) Måste väl erkänna att båda är slarviga och nyfikna...Efter dagens insikter kryddade med många skratt var det inte mer än rätt att avrunda dagen med en kall öl!


 Tällä raksalla on työkalujua etsitty sisältä ja ulkoa ja helposti voisi kuvitella että tavarat hukkuu faijan käsistä. Kun lankkupoika kokosi kamoja päivän päätteeksi faija oli hyvin tyytyväinen kun sai potkittua esiin vesurin risukasan alta. Tämä kun kaiken lisäksi oli lankkupojan jäljiltä :o)Viikolla on faija painanut yksin hommia raksalla kun lankkupoika on ollut pääkaupungissa kursseilla. Lankkupoika kyllä vähän ihmetteli kun seinään on tullut vain yksi levy kolmessa päivässä. Faija totesi että on ollut muita kiireitä kun tarvitsi yksi päivä katella kun metsää kaadettiin tien toisella puolella. Tämä on toinen kerta kun lankkupoika on myynyt metsää ja ensimmäisestä kerrasta on sen verran aikaa että tänä vuonna tarvitsee istuttaa uutta. Lankkupoika tietää kuinka metsää istutetaan kun oli teininä pohjoisruotsissa lomilla ja oli yhden lomapäivän katselemassa miten tämä tapahtuu. Faija totesi että hyvä ja tälläkään kertaa omena ei tippunut kauaksi puusta.... Siltä näyttää että kummatkin on yhtä uteliaita tyyppejä :o) lankkupoika jätti mutinat siihen ja otti kylmän oluen päivän päätteeksi!

 

Skogsarbete, granvippor och vägglöss

Under veckan har de flesta av stockarna hämtats till sågen. Har tyvärr inga bilder på spektaklet då plankpojken var på jobbet när detta hände. Farsan var på plats för att ge ett handtag och övervaka arbetet :o) En och annan stock har vi sparat till bland annat bjälkar till ladan. Det blev ris kvar på tomten som plankpojken har fortsatt att ta hand om under dagen. En del blir ved, mindre pinnar blir tändved och barren har jag eldat upp.


Försiktighetsåtgärder i samband med eldning är viktigt. Jag har valt att elda små högar i närheten av bäcken för att ha vatten nära tillhands. Farsan gjorde en "granvippa" som man kan använda för att slå död på lågorna om det skulle behövas. Självklart skulle farsan sin vana trogen demonstrera tekniken, det var bara det att han gjorde det framför plankpojkens tåspetsar...

 
Efter att plankpojken fått torra kläder på sig var det dags för farsan att fortsätta jobba inomhus. Solen har värmt på idag så farsan öppnade balkongdörren för att vädra bygget. Vid lunchtid insåg plankpojken att inatt kommer det inte bara att sovas med sågspån i sängen utan det kommer dessvärre vara lite rökigt också :o)



Farsan berättade att man förr i tiden eldade med enris i kaminen och stängde spjällen för att ryka död på vägglössen. Efter att huset var rökfyllt öppnade man för korsdrag innan man kunde vara inomhus igen. Proceduren upprepades en vecka senare eftersom det tar ca en vecka för vägglössen att kläckas från äggen. Tänker dock att proceduren är onödig att upprepa här på bygget om en vecka. Vore ju trist om jag hade fått vägglöss innan jag hunnit få väggarna på plats :o)


Tällä viikolla on tukkeja viety sahalle. Muutama tukki on jätetty muille raksaprojekteille. Lankkupoika on jatkanut hommia pihalla ja faija on jatkanut komeron tekoa makuuhuoneesa. Tuuletti samalla makuuhuonetta kun tuli kuuma. Ei siinä mitään, paitsi että lankkupoika nukkuu tämän yön käryssä. Kai käryynkin tottuu kun olen jo nukkunut sahanpuruissa tämän talven ;o)

Faija osasi toki kertoa että ennenvanhaan poltettiin katjanoksia kaminassa ja pellit kiinni jotta luteet saataisiin pois. Tämä toistettiin viikon päästä koska luteitten kestää kuoriutua munista noin viikko. Ajattelen toki että tätä kämppää ei kannata käryttää toista kertaa. Olishan se kurja jos täällä olisi luteita kun ei edes seinät ole valmiit...

Lite annorlunda uppdrag för plankpojken

Det var ett tag sedan bloggen uppdaterades, betyder inte att vi bara har latat oss. Farsan tog dock semester förra helgen och drog iväg med morsan till fäderneslandet. Lämnade röjkniven på köksbordet som en påminnelse om att plankpojken hade åtaganden i skogen. Uppdraget var att rensa stockarna inför avfärden till sågen, samt att hitta timmersaxen farsan glömt någonstans under riset....


En hel del arbete hann avverkas förra helgen innan timmersaxen kom fram. För att förtydliga uppdraget berättade farsan att den kanske låg vid början. Plankpojken har gått en hel del i skolan, både i Finland och Sverige, var trots detta rådlös om vilken ände man skulle börja med röjningen och letandet.


Självklart utförde plankpojken uppdraget med bravur. Timmersaxen tittade fram och söndagkvällen avslutades med naturupplevelser utanför vardagsrumsfönstret. En påminnelse om varför jag för några år sedan packade ner mina Jimmy Choo i resväskan och drog till Dalaskogarna. Helgens seger fick etta abrupt slut då farsan skickade ett textmeddelande som löd: "Ok, nu är motorsågen under riset. Du kan väl leta när du kommer hem från jobbet".


Faija oli viime viikolla lomailemassa mutsin kanssa mutta jätti vesurin keittiön pöydälle lähtiessään. Oli muistutus lankkupojalle siitä että hommia olisi pihalle. Tukit tarvitsi putsausta ennen sahalle lähtöä ja faija oli hukannut tukkisakset risujen alle. Lankkupoika paino hommia faijan loman ajan ja tukkisaksetkin tuli esiin parin päivän hommien jälkeen. Tyytyväsisenä tästa alkoi sunnuntai-illan vietto. Telkkua ei tarvinnut pistää päälle kun ystävät tuli moikkaamaan olohuoneen ikkunan alle. Bileet jäi lyhkäseksi kun faijalta tuli maanantaina tekstiviesti: " No niin, nyt on moottorisaha risujen alla. Sulla on hakemista kun tulet töistä".

söndag 7 april 2013

Stockar förbereds till att bli brädor

Våren är på ingång och vi har fått lämna bygget inomhus för några dagar och bege oss ut i skogen. I vintras avverkade vi en del granar som behövde kapas och putsas innan de kan köras till sågen. Stockarna har kapats 3,30 långa, lagom långa till huset som behöver 3,10 hög ytterpanel. En del av stockarna har vi lämnat 5 meter långa som ska bli 3 x 6 tums bjälkar. Dessa kommer vi att använda till kommande projektet som är gamla ladan som behöver rustas upp. Prioriteringen är dock att få tak över huvudet :o)

 
Medans farsan har kapat stockar har plankpojken fortsatt att ta in meterstockar som ska bli till ved. Isen börjar smälta i bäcken, men planen är att plankpojken ska hinna få in resten under kommande dagarna, helst utan ett vinterdopp ;o) Redan idag kändes det som att det var säkrast att lämna telefonen i stugan, så vi får se hur det går i veckan :o)


Faija on viikonloppuna ollut metsähommissa ja sahanut 3,30 metrisiä tukkeja. Tukit tekee kohta lähtöä sahalle josta pitäisi tulla lautoja takaisin talon ulkopaneliin. Muutama tukki jätettiin 5 metrisiksi joista sahataan 3 x 6 tuumasia joita tarvitaan ulkorakennuksen korjaamiseen. Lankkupoika on myös ollut metsällä hakemassa viimisiä polttopuita tulevaksi talveksi. Vähän jäi puita metsään viellä ja jännäksi menee. Toivomus on että jää pitäsisi vielä tulevan viikon mutta jännäksi menee. Lankkupoika voi hyvinkin joutua sanomaan hyvästit talvelle oikein talvipulahduksella, että sauna on tästä lähin aina lämmin kun on metsähommien aika.