tisdag 8 november 2011

Lampan lyser i saunan och en plåtslagare på rymmen


I helgen har timmermannen och plankpojken gjort ett nytt ryck vilket resulterat i att taket håller för regn och rusk och lampan lyser i Saunan. Under bräderna har taket täckts med takpapp som inte var något för fattiga byggare. Med tanke på hur hösten har varit så valde farsan stabila grejer, som samtidigt var ett fallskydd för timmermannen och plankpojken. Inte ens en fullvuxen björn hade rasat igenom, vilket är en trygghet här i skogen. Det som saknas nu är plåtrullarna som ska resultera i ett gammaldags plåttak av bandplåt med stående falsar. Plankpojken erkänner villigt att jag inte har en aning om vad jag skriver om just nu, men hoppas på fräscha kunskaper, när taket börjar växa fram. Farsan har inte svarat på frågan om plåtslagare har tillgång till "plåtnissar" eller om jag får återgå till att tjänstgöra i köket o serva mackor och rykande hett pannkaffe.

Jag har förhoppningar om att "plåtnissar", om dom finns, har mer överkomliga arbetsuppgifter. Vara plankpojke har inte riktigt varit min grej, fick en uppläxning i helgen om vad det är för skillnad på bräda, regel, planka och läkt. Det som är det roliga i sammanhanget är att jag får uppläxningen på två språk, finska och svenska! Tänkte ta mig tid och berätta vad som borde ha sjunkit in. Jag kan konstatera att farsan var något besviken med en aningen trött uppsyn över att plankpojken inte lärt sig ett skit dessa månader.

Bräda = Lauta och är 2 tum 2 och en tunnare variant på
Regel = Pattinki som är 2 tum 2 eller 2 tum 4. 2 tum 3 kallar farsan för "köyhän miehen pattinki", vilket översatt blir "fattigmansregel".
Planka = Bräda är 2 tum 4 eller större.
Läkt = Rima, se bilden nedan.


Om ni undrar över texten på brädan eller plankan (skit också, terminologin sitter inte...där den borde), så har jag inga bra svar att ge. Köpa en gammal jordbruksfastighet i dalaskogarna har inneburit en hel del fyndande, inte bara i uthusen utan även i skogen. Många midsomrar har firats med kamraterna från storstan genom att jag har stått för maten och så har vi gemensamt fyllt containrar med järnskrot. I skogen har vi hittat allt ifrån 2,5 bilar, vedspis, cyklar och gamla byggställningar. Förr i tiden så använde man tomten som soptipp. Allt dumpades i skogen, bara det var utom synhåll. Brädorna/plankorna kommer från ladan fint staplade på hög. Allt från gården som går att utnyttja i bygget tas till vara.


I nocken har vi spikat fast en regel där vindskivan, även kallad gavelbrädan sätts fast i framtiden.

Vårt arbete med bygget har tagit en ny vändning i och med att timmermannen bara jobbar deltid nuförtiden. Efter ett par års pensionering vart farsan tillfrågad om att jobba några veckor på sitt gamla jobb. Jag förstår inte att farsan tackade ja, hos mig får han ju jobba gratis :o) Han verkar nöjd över beslutet, kul o jobba med yrkeskunnit folk igen och är det nåt han får på gamla jobbet, så är det beröm och uppskattning. Så har det alltid varit med farsan, alltid inblandad i alla idrottsföreningar som jag varit med i under barndomen. Från dessa har farsan ett flertalet diplom som "hustomte", där man visat uppskattning för hans engagemang och hjälpsamhet. Jag brukar visa uppskattning på finskt vis, beställa fantastiskt god Sauna-pilsner från Tyskland, som jag servar farsan med då det är dags för löning. Kanske dags o rita ihop ett diplom, lagom till farsdag på söndag.

Viikonloppuna tuli sadekatto valmiiksi ja saunassakin palaa jo valot. Päätypattinki on paikoillansa ja siihen pistetään tulevaisuudessa päätylauta. Nyt innolla odotellaan että timpuri vetää jalkaansa peltisepän housut ja alkaa tekemään vanhanaikaista saumapeltikattoa. Peltiseppää pyydeltiin vanhaan työpaikkaan hommiin muutamaksi viikoksi, joten raksa pyörii innolla viikonloppuisin. En ymmärrä että faija jätti maalaisidyllin ja lähti suurkaupunkiin, kun täällä saisi painaa hommia vaikka kuinka ja ilmatteeksikin viellä. Näyttää hyvin viihtyvän ammattimiesten seurassa vaihteeksi ja minä ymmärrän olla tästä tän enempää mutisematta. Sunnuntaina on ruotsissa isäinpäivä niin tarvii vissiin antaa faijalle muutakin arvostusta kuin saksalaista pilsneriä, jotta se peltiseppä palaisi raksalle :o)

Jos joku ihmettelee miksi lankuissa on tekstitetty ruotsin lentokentän tunnus niin vastaus on että vanha omistaja oli jättänyt nätisti puntatut laudat latoon. Ulkomailta lennätetty ranskalaisella lentoyhtiöllä. Enempää en laudoista tiedä, mutta paljon on ulkorakennuksista ja metsästä kerätty romua. Osa on ollut tarpeellista, ja kaikki käytetään mitä voidaan. Tarpeetonta romua on viety pois konteittain muutamana juhannuksena. Kaverit on tullut stadista kerämään romua ja minä olen järkännyt juhannusbailut.