Brysselkål säljs alltid till bra pris lagom till jul, så borde vara något som är tänkt för julbordet. Om inte annat så är en brysselkålspaj galet god dagen efter :o)
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
500 g brysselkål
1-2 gula lökar
150 g riven ost
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt och peppar
150 g riven ost
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt och peppar
Knåda ihop mjöl, smör och vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
Skala och skiva löken tunt. Jag har använt min nya mandolin :o) Fräs löken i smör i en stor stekpanna. Förkoka brysselkålen mjuk. Vispa ihop ägg, mjölk och ost och salt och peppar efter smak. Fyll pajskalet med brysselkål och lök. Fördela äggstanningen över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.
Joulupöytään tarvitaan myös vähän vihreetä ja näin joulun alla on ruusukaalia aina kaupassa todella edullisesta! Siitä saa helposti tehtyä hyvän piirakkan joka säilyy jääkaapissa päiviä.
Ruusukaalipiirakka
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 msk vettä
Täytteet
500 g ruusukaalia
1-2 sipulia
150 g raastettua juustoa
3 kananmunaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria
150 g raastettua juustoa
3 kananmunaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria
Sekoita jauhot, voi ja vesi ja työstä taikina kunnolla. Painele taikina piirasvuokaan ja tee haarukalla reikiä. Pistä jääkaapiin puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistä piirakantaikina uuniin 10 minuutiksi. Kuori ja siivuu sipuli ohkaisesti. Paista sipuli voissa nopeasti kuumassa pannussa ja keitä ruusukaali pehmeäksi. Sekoita munat, maito, juusto, suola ja pippuri kulhossa. Täytä piirakka ruusukaalilla ja sipulilla. Kaada yli munasekoitus. Paista uunin alaosassa noin 30-40 minuttia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar