fredag 18 juli 2014

I skogsfinnarnas fotspår- Skifsenleden 23 km

Skifsenleden startar några hundra meter från Säfsen Resorts reception där man får köpa karta för 40 kr. Rekommenderas varmt, trots att leden är mycket välmarkerad med röda kors! Kartan innehåller dessutom information om alla leder, både till fots och med MTB! Mycket äventyr för en liten peng...


Lyckades tappa bort min karta efter några kilometers vandring...vid ett par ställen under leden hade den minst sagt varit bra att ha. Sly växer fort! Kan tänkas vara åtgärdat när ni ska gå! Säfsens fantastiska personal gav plankpojken en ny karta vid målgång och skrev upp var leden behövde röjas från ris! Detta kallar jag bra och härlig service!



Har valt att vandra på Skifsenleden av en specifik anledning. Vandringsleden går förbi ett projekt där den ideella föreningen Skifsens Vänner arbetar med att bygga upp en finngård som den kunnat se ut på 1750-talet. Platsen där finngården byggs är en av de sex boplatserna som skogsfinnarna valde att slå sig ner på omkring 1620-talet. Farsan har i alla år snackat om att bygga en rökbastu och här ska det finnas en fungerade sådan :o) Så en dagstur var välbehövlig för att kolla in rökbastun! Och det är en dag man får räkna med för denna vandring... med eller utan karta ;o)


Även om 23 km inte är jättelångt, så räkna med en heldag. Ledens beskrivning säger att den börjar med en tuff 2 km stigning och är sedan lättvandrad så bör man ha tagit en och annan promenad innan ;o) För en stenhård skogsfinne, inga problem...för en 08 vars härkomst är invandrade industrifinnar på 60-talet krävs lite träning innan!


 Sedan jag flyttade till Dalaskogarna har jag förstått att lättkuperad har olika betydelser i platta Stockholm och i kuperade Dalarna! Finns ju en anledning till att Dalarna heter Dalarna...det finns nåt mellan dalarna ;o) Inte för att skrämma iväg någon, alla fixar leden bara man tar det lugnt, det finns mycket härligt att se och upptäcka längs stigen :o)


Efter ca 10 km vandring kommer man till sjön Skifsen och här ska det både finnas en 4-mansstuga där man får övernatta och projektet Finngården. Eftersom plankpojken saknade karta, missade jag 4-mannastugan, men tror att den ligger strax efter Finngården om man startat leden genom att gå söderut. Finngården hittade jag dock och här ska man bygga alla de karakteristiska byggnader för skogsfinnar- rian, rökbastun och pöret eller rökstuga osv...


Missade vad denna byggnad var...för tillfället var det nog ett förråd för föreningen! Tror att det är rian eller torkhuset som den också kallas. Rian användes till att torka svedjerågen stående, detta för att röken skulle komma åt att torka axen bättre. Liksom bastun har rian en stenrösugn i hörnet innanför dörren och saknar skorsten och rökkanal. Istället för rökkanal hade rian vädringsluckor som användes för att släppa ut röken.  


I närheten av boningshuset byggde man ett separat kokhus där maten lagades. Maten lagades över eld inomhus och eldstaden är byggd så att maten kan lagas utan att huset brinner ner- alltför ofta! Fyndigt av skogsfinnarna :o) Eldstaden är helt uppbyggd av natursten och springorna har man tätat med en blandning av lera, sand och vatten. Mer naturtroget och ekologiskt kan det nog inte bli :o) Dessutom fann plankpojken nya vänner och blev bjuden på en kopp rykande kaffe! Inte illa mitt ute i ingenting ;o)


Här har man börjat bygga en rökstuga eller ett pörte, som det också kallas och det är själva boningshuset. Rökugnen upptog ungefär en fjärdedel av rummet och man brukade elda i rökugnen på morgonen då det oftast var tomt i huset. Stenugnen tog timmar att värma upp men rökugnen magasinerade värmen hela dagen och behövde bara eldas en gång per dygn. Rökstugan hade ingen skorsten, så röken fick släppas ut genom en öppning i taket. Självklart behöver plankpojken ta en ny promenad snart för att se hur arbetet framskrider. I höst kommer föreningen att ha en timmerkurs, kanske vore nåt att tänka på för plankpojken och farsan :o) Klokt då farsan redan börjat välja ut lämpligt timmer i skogen...


Nere vid sjön hittade jag rökbastun, som ofta var den första byggnaden som byggdes på finngårdarna. Anledningen till detta var att man i rökbastun både kunde bada sig ren, torka säden och bo innan resten av byggnaderna var klara. I bastun finns varken skorsten eller rökkanal utan röken släpps ut genom gluggar och dörr, medan man eldar. I en rökbastu badar man inte innan elden har slocknat och röken har pyrt ut av en ganska uppenbar anledning :o) När röken väl har vädrats ut, slänger  man vatten på de varma stenarna och tar sig ett bad. På denna bastu kan man även ta sig ett dopp i Skifsen! Tyvärr saknade plankpojken kläder för detta och det var lite folk i närheten! Hade det bara varit skogsfinnar hade det inte varit några bekymmer...vi är födda med att att bada bastu ihop i födelsedräkten :o) På tal om det...annat än vad man skulle kunna tro så användes rökbastun ofta till barnafödande...för att det var den renaste byggnaden på gården :o)


 Mycket magi och ritualer är kopplade till det skogsfinska bastubadet, det var en mycket viktig tradition som måste följa vissa regler och bastubyggnaden var nästan som en helgedom för skogsfinnarna. Bland annat ristade man in pentagram och andra symboler i dörrarna för att förstärka magiska krafter. Skogsfinnarna påstods dessutom kunna trolla, bota sjukdomar och använda magiska riter. För skogsfinnarna var rönnen ett heligt träd som användes i vårdande syften.

 


Vandringen fortsatte mot Drafsen som kommer ca 3 km efter finngården. Även Drafsen koloniserades av skogsfinnar och här brukas jorden fortfarande. Skogsfinnarna som kom till området kom främst från nuvarande Östra Finland, Savolax. Orsaken var att tillgängliga skogarna i Finland som lämpade sig för svedjebruk började ta slut i finska inlandet. Det var intressant för myndigheterna att få skogsområdena nyttiga och lönsamma för staten och finnarna fick 6-7 års skattefrihet vid bosättning i de obebodda skogarna.
 

Här önskar man hålla undan för näsvisa och nyfikna nybyggarfinnar ;0) Är nästan säker på att delar av stängslet åtminstone innehöll el...undvek att testa då jag inte är ute efter pudellockar för tillfället, även om det vore passande med sommarens alla rockfestivaler ;0) Det blir lite balanserande vid passagen då leden går runt gården precis vid stängslet!

 
Leden fortsätter uppåt en bit till och det är kuperat! Fantastisk utsikt och underbar natur. Här är det återigen lätt att minnas varför man för ganska exakt sju år lämnade förorten och flyttade närmare naturen!


Väl uppe passade plankpojken på att dricka ur termosen. Utsikten var fantastisk och måste nog erkänna att jag var lite sliten :0) Det hade varit en riktigt varm dag som slitit hårt! Inte minst för att utan karta visste man inte riktigt var man var eller vad som skulle komma efter nästa kulle! Ska vi vara ärliga så är det då som plankpojken mår som bäst! När man bara går och går...någonstans kommer man alltid :0)


 För som Tomas Tranströmer skriver i dikten Gläntan : "Det finns en glänta i skogen som bara kan hittas av den som gått vilse".


Ca 7 km innan Säfsbyn och målet för vandringen passerar man Nordtjärn där det finns ett vindskydd för rastning. Vindskydd behövdes inte en dag som denna och det fanns inte mycket kvar i matsäcken, så plankpojken fortsatte framåt!


Tack och lov kom det rinnande vatten som var riktigt klart och kallt. Vattenflaskan kunde fyllas och vandringen kunde fortsätta med nytt hopp om att hitta hem :0) 


När man är lite vilse, som plankpojken var stundtals, är det bra att ha lite koll på det man kan ha koll på! Avviker man från stigen för att t ex kissa är det bra att lämna ryggsäcken på stigen! Ryggsäcken blir ett bra riktmärke för de som letar i skogen, eller så kan vandrare som kommer bakifrån förhoppningsvis tänka att någon kan vara skadad i skogen. Nu var plankpojken aldrig "vilse" på riktigt och klarade sig utan skador! Det är aldrig dumt att vara försiktig och respektfull i skogen! Gott om föda fanns i skogen, både vildhallon och blåbär var mogna! Intet att glömma den fantastiska rallarrosen , som enligt svenska armens överlevnadshandbok är ätbar i sin helhet! Så inte var det någon nöd på plankpojken ;o)
 

Inte många kilometer kvar nu och det börjar märkas, skogsstigarna blev till grusvägar...
 

...man passerar en trafikerad väg....

...och det kom bebyggelse! Här någonstans förstod denna nybyggarfinne att Säfsbyn inte kan vara långt borta :o)

 
...och mycket riktigt, snart kom ett vägmärke som visade att det bara var 2 km kvar till byn och bilen :o)

 
Att stigen var helt omringad av den fantastiskt vackra rallarrosen gav ny studs till trötta fötter. Med tanke på alla fördelar med rallarrosen, är det nog snart min favoritblomma!


Inte bara plankpojken tycker att en sauna  behövs efter en dags vandring! Chefen har inte knatat, men står först i kö! Sauna är starkt förknippat med den finska själen och är troligtvis den skogsfinska tradition som stått sig bäst under alla dessa år. Frågan är bara om det var Saunan eller tillhörande ölen som var orsaken till att chefen kunde slita sig från jaktmarkerna i ladan ;0)
 
Observera att fakta och information som jag skrivit kommer från både möten under vandringen, farsan och framförallt informationsskyltar som lokala naturvårdssatsningen satt upp längs leden! Vill ni veta mer så lägger jag ut deras länk. Har tagit mig friheten att inte ange källa i anslutning till texten, då det inte varit roligt att läsa :o)
 


Lautapoika on taas ollut vapaalla ja tehnyt 23 km kävelyn Säfsenin metsissä. Tällä matkalla on suurinpiirtein puolessa välissä projekti meneillään johon rakennetaan vanhaa suomalaista maatilaa sellaiseksi kuin se oli 1750-luvulla. Tänne tuli suomalaisia lähinnä Savon läänistä koska maat alkoi loppumaan¨sisäisestä suomesta. Valtio antoi 6-7 vuoden veronvapautukset jos muutti ja rakensi tiloja asuttomille alueille. Lähistössä oli 6 eri perhetilaa 1620-luvulla. Tähän tilaan on jo rakennettu toimiva savusauna ja keittotupa. Riihi ja pirtti on tekeillä :o) Lautapoika hukkasi kartan aika alussa jo oli välillä vähän hukassa. Ei se mitään, metsä oli täynnä villivattuja, mustikoita ja horsmaa. Horsma tai, rentun ruusu on aivan syötävä joten ei tässä ollut hädän päivää! Paljon uutta sai taas oppia, niinkuin että savusauna oli ensimmäinen rakennus mikä pystytettiin tiloille, koska siellä pystyi peseytyä ja asua kunnes pirtti oli pystyssä! Makea lenkki ja taas ollaan vähän fiksumpia kuin eilen! 23 km lenkki jonka toivon monen saavan kokea. Kannatta ottaa päivän kävely jos vain on poikkeemassa. Karttoja saa Säfsen Resortista 40 kruunulla :o) Faijan kanssa meinataan syksyllä mennä hirsikursseille, ei tiedä vaikka faija saisi sen toivoomansa savusaunanan...on jo metsässä kurkkimassa sopivaa puutavaraa ;o)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar